Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın tarımsal üretime verdiği destekler kapsamında Sayın Bakanımız İbrahim YUMAKLI'nın talimatları ile; Bakanlığımız Bitkisel Üretimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında; ülke ihtiyaçlarına cevap verecek miktarda ve kalitede ürünün istenilen yer ve zamanda pazara sunulabilmesi, diğer ülkelerle rekabette üstünlüğün sağlanarak dış satımın artırılması, ayrıca bu sektörde hizmet verenlerin sosyo-ekonomik koşullarının iyileştirilerek refah düzeylerinin yükseltilmesi, üretim faktörlerinin etkin kullanılmasını sağlayarak çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen tekniklerin kullanılması, dolayısıyla üretimin artırılması ve kalitenin yükseltilmesi amacıyla İl Müdürlüğümüzce çeşitli projeler yürütülmektedir.
Bakanlığımızın “ekilmeyen bir karış toprak kalmasın" anlayışı ile desteklediği projeler kapsamında: 2023 yılı yatırım programı dahilinde İl Müdürlüğümüzce, toplam 12.230.325 TL'lik bütçe ile 3 proje yürütülmüştür. Yürütülen projeler kapsamında toplam 321,33 ton sertifikalı Yeşil Mercimek, Nohut ve Yağlık Ayçiçeği tohumunu, 188'i kadın çiftçi olmak üzere toplam 1740 adet çiftçimize teslimi gerçekleştirilerek 41.063 dekar alanda üretim yapılması sağlanmıştır.
2023 yılında ülkemizde 4.587.718 dekar alanda 580.000 Ton nohut üretimi yapılmıştır. 313.646 dekar alanda 46.757 ton nohut ile ülke üretiminin yaklaşık %8'lik kısmı ilimizde yapılmaktadır.
Bu doğrultuda Bakanlığımızın 2024 yılı yatırım programı dâhilinde, İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne sunulan ve ilimizde uygulanması uygun görülerek başlatılan “Toprak Dosttu Nohut Projesi" toplam 6.000.000 TL'lik bütçe ile %50 Bakanlığımız ve %50 çiftçi katkısı ile yürütülmektedir. Proje kapsamında 98 ton Sertifikalı Nohut tohumu teslimi gerçekleştirerek, 22 ilçemizde yaklaşık 8.000 dekar alanda tohumların toprak ile buluşması sağlanacaktır.
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürümüz Duran SEÇEN "Gerek coğrafi özellikleri gerekse iklim özellikleri itibariyle zengin bir tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olan bölgemizde, ağırlıklı tarımsal ürünü, tahıllar oluşturmaktadır. İlimizin toplam tarım alanlarının %2'sini nohut ekim alanları oluşturmaktadır. Ülkemizde tarımı yapılan baklagiller içerisinde önemli bir yeri olan nohut ise zengin besin içeriğinin yanı sıra ekstrem hava şartlarına dayanıklı olması, uzun süreli depolamaya uygunluğu, nakliyesinin kolaylığı, kullanım alanının önemli ölçüde çeşitlenmesi, nadas alanlarının daraltılması, yeşil gübre, toprak iyileştirme (azot fiksasyonu) ve de ideal bir münavebe bitkisi oluşuyla pek çok açıdan değerlendirilebilecek mahsullerimizdir.
Tarımsal üretimin arttırılmasında, tarım arazilerinin genişletilmesi çok fazla mümkün olamadığından, sınırlı kaynakların etkin kullanımı, yeni yöntem ve teknolojiler ile üretimin arttırılması gerekmektedir. Ülkemizde tarım alanlarının marjinal sınırlarına ulaştığı dikkate alındığında üretim artışının ancak verimdeki artışlar ile nadasa bırakılan ve ekime uygun atıl arazilerin tarıma kazandırılması ile mümkün olacağı aşikardır. Konya İli olarak tarım alanlarımızın tümü sulanmaya uygun olmadığı gibi sulama suyu potansiyelimiz de sulanması gereken tüm alanlara yetecek düzeyde değildir. Özellikle de son zamanlarda yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle su kaynaklarımızın kullanımı büyük özen gerektirmektedir.
Bu bağlamda, nadas alanları ile tarıma elverişli olduğu halde kullanılamayan alanların üretime kazandırılması, üstün verim özelliklerine sahip bölgemize uyumlu sertifikalı çeşitlerin üreticiye ulaştırılması, üretimde dalgalanmalar gösteren ürünlerde üreticilerin teşvik edilerek sürekliliğin sağlanması, su kaynaklarının tasarruflu kullanılması ve korunması, verimli-kaliteli üretim yapılması, tarım kesiminin korunarak geliştirilmesi kapsamında Bakanlığımız projeleri büyük önem arz etmektedir.
Bu vesile ile bugün 98 ton sertifikalı nohut tohumu Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Doğanhisar, Emirgazi, Güneysınır, Halkapınar, Hüyük, Kadınhanı, Meram, Taşkent, Tuzlukçu, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir ve Yalıhüyük ilçelerimizde çiftçilerimizle buluşturulacaktır. Proje kapsamında teslimi yapılacak olan yaklaşık 98 ton nohut ile yaklaşık 8.000 dekar alanda ekim yapılması sağlanarak toplam 8.000 da nadas alanının tarıma kazandırılması planlanmıştır.
Projeye dahil olan üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diler; üreten, üretilene değer katan, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm çiftçilerimizin bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmesini temenni ederim. dedi.