“Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında 2.2 Milyon yavru sazan balığı Konya'da 81 noktadan göl ve göletlere bırakıldı.
Konu hakkında bir açıklama yapan İl Müdürümüz Duran SEÇEN “Bakanlığımızın yürütmekte olduğu ''Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ve Sayın Tarım Orman Bakanımız İbrahim YUMAKLI'nın büyük önem verdiği su ürünleri sektörünün gelişmesi, insanımıza sağlıklı ve kaliteli protein kaynağı olan su ürünleri arzının artırılması ve desteklenmesi için su ürünleri kaynaklarımızı balıklandırmaya devam ediyoruz. Bu amaçla Konya'da bulunan göl ve göletlere 81 noktada toplam 2.210.700 adet sazan balığı bırakılmıştır.
Bakanlığımızca yürütülen ''Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" balık neslinin devamı için önemli bir çalışma olup bunun yanında kaynakların kirletilmemesi ve bilinçsiz balık avcılığının önlenmesi bu alanların gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması Millet olarak sorumluluğumuzdur.
Ayrıca balıkçılık açısında önemli olan diğer bir konu olan unutulmuş ya da terkedilmiş av araçları, göl zemininde birikerek yıllarca potansiyel olarak av yapmaktadır. Bu haliyle Ciddi manada sucul yaşamı etkilemektedir. Aynı zamanda kirlenmeye de sebep olmaktadır. Bakanlığımızın uygulamakta olduğu “Sucul Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Göl zemininden avcılık malzemelerinin temizlenmesine yönelik çalışmalarımız geçmiş yıllardan bu yana sürmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında 5.000 Hektarlık alanda hayalet ağ temizliği yapılmış olup 5.000 metre ağ ve 520 adet pinter göl zemininden temizlenmiştir. Böylece su ürünlerinin hayalet avcılık ile zarar görmesi önlenmiş ve değer bulması sağlanmıştır.
Gayemiz gölümüzü gelecek nesillere sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devretmektir.“Canlıyı koru, Suyu koru, Geleceğini Koru." Anlayışıyla hareket etmeliyiz.
Doğal balık stoklarının korunması ve sürdürülebilir olması kurallara bağlı avcılık ile mümkündür. Gelecek nesillere balık stoklarının aktarılabilmesi için öncelikle Bakanlığımızca getirilen düzenlemelere uyulması ve balıkların en az bir kez üremelerine imkan tanınması ile mümkündür.
Bunun yanı sıra av araçlarının suda bırakılmaması, mutlaka çıkarılması gerekmektedir. Çıkarılamadığı veya bulunamadığı durumlarda ise Bakanlığımız tarafından çıkarılması için agimkayboldu@tarimorman.gov.tr e-posta adresine bildirilmesi sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından büyük önem arz etmektedir"
Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında salımı yapılan balıkların İlimize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.