T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KONYA BU YIL BEYŞEHİR GÖLÜ'NDE VİRA BİSMİLLAH DEDİ

Yayın Tarihi : 16.06.2023

Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonu ile yürütülen “Sucul Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Geliştirilmesi Projesi"  kapsamında  “Sucul İstilacı Türler ve Hayalet Av Araçları Farkındalık" etkinliği ve Su Ürünleri Av Sezonu açılış programı düzenlendi.

Programda bir konuşma yapan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin;

 “Konya, tarımda olduğu gibi su ürünleri yönüyle de önemli bir potansiyele sahiptir.176 adet göl, gölet ve barajı bulunan Konya aynı zamanda Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir gölüne de sahiptir. Gölümüz de 10 çeşit ticari amaçlı balık avlanabilmekte, endemik olarak kızılkanat ve yağ balığı çeşitleri de bulunmaktadır.

İlimizde ticari amaçlı göl ve göletlerden yıllık avlanabilir balık üretim miktarımız 1.500 tondur. Bakanlığımızca avcılıkla uğraşan balıkçı kardeşlerimize, 2023 yılında 535 tekne için 2.4 milyon ₺ destekleme ödemesi yapılmıştır. Ayrıca ilimizde alabalık üretim amaçlı 745 Ton kapasiteye sahip 26 adet yetiştiricilik tesisi de bulunmaktadır.

Bakanlığımızca yürütülen ''Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi'' ile ilimizde bulunan göl ve göletlerimizde balıklandırma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda 2022 yılında Beyşehir gölüne 1.250.000 adet yavru sazan balığı bırakılmış olup 2023 yılında ise 1.2 milyon adet yavru sazan balığını bırakmayı planlıyoruz.

Balıkçılığımızın sürdürülebilir olması kurallara bağlı avcılık ile mümkündür. Balık türleri stoklarının gelecek nesillere aktarılabilmesi için öncelikle av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması, endemik türlerin korunması ile birlikte istilacı türlerin göl ve göletlerimizden uzak tutulması gerekmektedir.

Ayrıca balıklara en az bir kez üreme şansı verilmesi için 15 Mart-15 Haziran arası av yasağı uygulanmaktadır. Boy yasağı uygulaması ise yıl boyu devam etmektedir. Beyşehir gölünde avlanan sazan için avlanabilir boy sınırı 40 cm, sudak için 26 cm olarak belirlenmiş olup, bu boydan kısa balıkların avlanması yıl boyu yasaktır. Usulsüz avcılık tespiti halinde 112 yi arayarak durumu yetkililere bildirmeniz gölümüzün geleceği için önem arz etmektedir.

Bunun yanında canlı yaşamının ve suyun kalitesinin yükseltilmesi adına sucul ortamdaki doğal olmayan maddelerin sudan ve zeminden uzaklaştırılması balıkçılık yönetimi açısından büyük önem arz etmektedir.

Unutulmuş ya da terkedilmiş av araçları, göl zemininde birikerek yıllarca potansiyel olarak av yapmaktadır. Bu haliyle ciddi manada sucul yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda kirlenmeye de sebep olmaktadır. Bakanlığımızın uygulamakta olduğu “Sucul Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Su Ürünleri Genel Müdürlüğü koordinesinde göl zemininden avcılık malzemelerinin temizlenmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda 5.000 Hektarlık alanda temizlik yapılarak 5100 metre ağ ve 520 adet pinter göl zemininden çıkartılmıştır. Ayrıca “Hayalet Av Araçları Ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi “ kapsamında eğitim çalışmalarımız da devam etmektedir.

Terkedilmiş av araçlarının suda bırakılmaması, çıkarılamadığı veya bulunamadığı durumlarda ise Bakanlığımız tarafından çıkarılması için; agimkayboldu@tarimorman.gov.tr e-posta adresine bildirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Gayemiz gölümüzü gelecek nesillere sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devretmektir. “Canlıyı Koru, Suyu Koru, Geleceğini Koru" anlayışıyla hareket etmeliyiz. Siz balıkçı kardeşlerimden gölümüzün korunması konusunda duyarlı olmanızı, başlayacak av sezonunun tüm balıkçı kardeşlerime kazasız, belasız geçmesini ve bereketli olmasını diliyorum."dedi.

Beyşehir İlçemiz Jandarma Burnu mevkiinde yapılan “Sucul Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Geliştirilmesi Projesi"  kapsamında  “Sucul İstilacı Türler ve Hayalet Av Araçları Farkındalık" etkinliği ve Su Ürünleri Av Sezonu açılış programına İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Saygı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Cüneyt Kaya, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı İsa Kaplan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Yücel Doğan, Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü  Hüseyin Özver, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri STK Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, basın mensupları ve balıkçılar iştirak etti.