T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIMDA TASARRUFLU SU KULLANIMINDA YENİ YAKLAŞIMLAR SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Yayın Tarihi : 28.11.2023

​Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan "Tarımda Tasarruflu Su Kullanma Programı" ve “Su Verimliliği Seferberliği" çerçevesinde ulusal düzeyde eğitim ve farkındalık seferberliği başlatılmış olup, programın uygulanması ile tarımsal üretimde etkinlik ve verimliliği artırmak için modern sulama sistemlerinin kullanılmasına ve yaygınlaştırılmasına önemli katkılar sunulması hedeflenmiştir.

Su doğanın bir parçasıdır ve bütün insanlığa aittir. Yeterli ve temiz suya ulaşma hakkını evrensel bir ilke olarak benimsemek ve bunu yaygınlaştırmak gerekir. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinasyonunda 31 Ocak 2023 tarihinde "Ulusal Su Verimliliği Seferberliği" başlatılmıştır. Başlatılan bu seferberlik kapsamında "Suda Sıfır Kayıp", “Türkiye Yüzyılına BİR DAMLA da Sen Ol!" ve “Vefa Ya Da Veda"  gibi yaklaşımlara sonuna kadar destek olmaktayız.

Program ile Türkiye Yüzyılına Bir Damla olabilmek adına 2022 ve 2023 yılları içerisinde en az 76 konuda eğitim faaliyetleri ile üreticilerin bilinçlendirilmesine katkıda bulunulmuştur. Program içerisinde teorik eğitimler, yurt içi teknik gezi ve uygulamalı eğitimler, araştırma çıktılarının çiftçi şartlarında yaygınlaştırılması amaçlı yayım faaliyetleri ve seminer, panel veya çalıştay gibi etkinlikler bulunmaktadır.

Günümüze kadar tarım sektöründe su konusu ile ilgili çeşitli platformlarda stratejik eylem planları ve komisyonlar oluşturulmuş, buradan çıkan kararlar uygulanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda Bakanlığımız öncülüğünde 'Su Şurası' düzenlenmiştir. Ayrıca 'Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisinde', 'Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Eylem Planında' ve '11.Kalkınma Planı' gibi birçok ulusal ve bölgesel kalkınma planlarında ve eylem planlarında su kaynaklarının korunması, yönetimi ve sürdürülebilir kullanımı konularında çiftçilere yönelik farkındalığı artırma, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştır. Ülkemizde çiftçilere yönelik tarımsal yayım ve eğitim faaliyetleri ağırlıklı olarak kamu kurumlarımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından çiftçilere yönelik; Eğitim ve Yayım Programı ve Proje çalışmaları ile demonstrasyon, tarla günü, çiftçi toplantıları ve çiftçi kursları şeklinde her yıl yaklaşık 45.000 çiftçiye eğitim ve yayım hizmeti verilmektedir.

 “Tarımda Tasarruflu Su Kullanımı" ve “Tarımsal Sulama ve Su Yönetimi" projeleri ile düzenlenen programlarda çiftçilerimizin doğru ve bilinçli olarak modern sulama araç ve gereçleri kullanmaları, verimli sulama yapabilmeleri, kendi sorun ve durumlarını analiz ederek çözüm yollarını arayan bireyler olmaları hedeflenmektedir.

Bu amaçla düzenlenen seminerde Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duran YAVUZ, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zuhal KARAKAYACI, Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Konu Uzmanı Dr. Osman MÜCEVHER ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Konu Uzmanı Dr. Ramazan KELEŞ katılımcılara bilgiler vermiştir.

Seminerde konuşan Konya İl Tarım ve Orman Müdürümüz Duran SEÇEN, “Sulama ile ilgili birçok çalışma yapmaktayız. Desteklemelerden eğitimlere tarımda tasarruflu su kullanımı konusunda çiftçilerimizi bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Su tasarrufu konularında katkılarından dolayı tüm kurumlara tarım teşkilatım adına teşekkür ederim" dedi.

Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şaban GÜVEN konuşmasında “Konya çiftçisi artık suyu daha bilinçli ve ürüne göre sulama yapabiliyor. Katılımlarından dolayı gelen herkese teşekkür ederim" dedi.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Haydar KURT, “ 22 Haziran 2022 tarihinde başlayan tarımda tasarruflu su kullanımı programına tüm kurum ve kuruluşları destek verdi. Suya Vefa Ya da Veda diyerek gerçekleştirilen seminerin tüm ülkemiz adına hayırlı olmasını dilerim “ dedi.

Seminere Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran SEÇEN, Selçuk Üniversitesi Akademisyenleri, Araştırma Enstitüsü Müdürleri, Kurum Amirleri, STK Temsilcileri, Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, teknik personeller, basın mensupları ve üreticiler katılım sağladı.