T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRÜMÜZ DURAN SEÇEN KONYA TARIMINI DEĞERLENDİRDİ

Yayın Tarihi : 17.01.2024

İl Müdürümüz Duran SEÇEN KON TV'de yayınlanan Tarım Analiz Programına konuk olarak Konya Tarımı ve İl Müdürlüğümüzün çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.

İl Müdürümüz katıldığı programda İlimiz Tarımı ile ilgili verileri üreticilerimizle paylaşarak, önemli açıklamalarda bulundu. İl Müdürümüz yaptığı açıklamada;

TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİMİZ 14 KAT ARTIŞLA 33,19 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

“Konya, ülke gıda arz güvenliğinin sağlanması bakımından stratejik konumda olup, üretim çeşitliliği ve üretim miktarlarındaki potansiyeli itibariyle ülkemizin en önemli tarım merkezidir.

18,9 milyon dekarlık tarım alanı ile Türkiye tarım alanlarının %7,92'si ilimizde bulunmaktadır.

931 bin büyükbaş, 3 milyon küçükbaş hayvan varlığı ile Ülkenin tarım lokomotifi konumundadır. Konya'da, tarla bitkilerinden meyveciliğe, sebze tarımından tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır.

Buğday, Arpa, Havuç, Korunga, Şekerpancarı, Dane Mısır, Acıbakla, Lale, Çerezlik Ayçiçeği, Macar Fiği (yeşil ot), Kuş Yemi, Bezelye ve Vişne olmak üzere İlimiz 13 ürünün üretiminde Türkiye'de birinci sırada yer almaktadır.

TÜİK verilerine göre 2021 yılı toplam tarımsal üretim değeri 2002 yılına göre 14 kat, 2020 yılına göre %11'lik bir artış ile 33,19 milyar TL ye ulaşmıştır.

Türkiye'de tarımsal üretim değeri bakımından iller arasında birinci sırada yer almaktadır. Konya'nın tarımsal ihracat değerlerine bakıldığında son 21 yılda tarımsal ihracat değeri 2002 yılında 50,7 milyon dolar iken 11 katlık bir artış ile bu değer 2022 yılında 575,7 milyon dolara yükselmiştir.

2023 YILINDA KONYA ÇİFTÇİSİNE 3,63 MİLYAR TL DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILDI

İlimizde Bakanlığımız tarafından yapılan desteklemeler bitkisel üretim ve hayvansal üretim başlıkları altında yapılmaktadır.

Bitkisel üretimde 22 kalemde destekleme yapılırken, hayvansal üretimde 17 kalemde, kırsal kalkınmada 5 kalemde destekleme yapılmaktadır.

2022 yılında bitkisel üretim desteklemeleri kapsamında 2,88 milyar TL, hayvancılık desteklemeleri kapsamında 899 milyon TL, kırsal kalkınma desteklemeleri kapsamında 72,5 milyon TL ve diğer ödemeler kapsamında 1,95 milyon TL ile toplamda 3,85 milyar TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 

Son yirmi yıllık süreçte destekleme kalemleri ve miktarında görüleceği üzere 26 katlık büyük bir artış vardır.

            2023 yılında ise bitkisel üretim desteklemeleri kapsamında 2,55 milyar TL, hayvancılık desteklemeleri kapsamında 956,6 milyon TL, kırsal kalkınma desteklemeleri kapsamında 112,84 milyon TL ve diğer desteklemeler 3,6 milyon TL ile toplamda 3,63 milyar TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

258 ADET PROJE DESTEKLENEREK İLİMİZE YATIRIM SAĞLANDI

Ülke ve Konya tarımının Sürdürülebilirliği ve gıda arzının devamlılığına yönelik yerel, ulusal ve uluslararası birçok proje uygulanmış ve uygulanmaya da devam edilmektedir. 

Son 20 yıllık süreçte 2015 yılından günümüze kadar gelen süreçte Yerel Kaynaklı 258 adet proje desteklenmiş Projeler ile 153,82 milyon TL lik yatırım yapılmış ve ilçelerimizde uygulanmıştır.

Ayrıca Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi uygulanmaktadır. Güneyde yer alan 7 ilçede (Akören, Ahırlı, Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük) uygulanan projenin bütçesi

Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi ve 15 adet Avrupa Birliği Ulusal Ajans kaynaklı projeler ile çiftçilerimizin hem maddi hem de teknik becerilerinin artırılması hedeflenmiştir.

ÇİFTÇİ EĞİTİMİNDE TÜM TEKNOLOJİK İMKANLARI KULLANIYORUZ

       İl Müdürlüğü olarak tarladan sofraya gıda güvenliği prensibi çerçevesinde çiftçilerimizin ve nihai faydalanıcı olan tüketicilerimizin eğitimlerine de oldukça fazla önem vermekteyiz.

       Eğitim yayım programı kapsamında Demonstrasyon, Tarla Günü, Çiftçi Toplantıları, Çiftçi kursu, sergi, konferans, panel, seminer ve teşvik müsabakaları gibi bir çok faaliyet gerçekleştirmekteyiz.

2022 yılında bu kapsamda 472 adet faaliyet ile 11.384 çiftçi 2023 yılında ise 440 faaliyet ile 9.646 çiftiye eğitimler verilmiştir.

Sözümüz Tarım Online Eğitimleri' kapsamında eğitimler düzenlenmiş ve bu eğitimlere; 2021 yılında 1741 kişi, 2022 yılında 1086 kişi, 2023 yılında 1106 kişi katılım sağlamıştır.

       Gerek yüz yüze gerekse online olmak üzere gündüz gece demeden birçok eğitim programı düzenlenmekte ve çiftçilerimizle bir araya gelinmektedir.

Bugün itibarı ile çiftçilerimizle bir araya geleceğimiz 2 Aylık bir programımız devam etmektedir."

       Eğitimlerde her daim yanımızda olan Selçuk Üniversitesine özelinde Ziraat Fakültesi ve Veteriner Fakültesi hocalarına destek ve katkılarından dolayı teşekkür ederim." dedi

            Program esnasında izleyicilerden gelen soruları cevaplandıran İl Müdürümüz Duran SEÇEN, KON TV ve program yapımcılarına teşekkür ederek, 2024 yılının Ülkemiz, İlimiz ve Üreticilerimiz için mutluluk ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.