T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Meram’ın Altın Tanesi : Susam

Yayın Tarihi : 26.09.2018

Meram Kaymakamlığı, Konya İl Gıda Tarım ve Orman Müdürlüğü, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Konya Meram Ziraat Odası Başkanlığı, 'Susamda mekanizasyon ve alternatif ekimlerle yöreye uygun çeşitlerin seçilmesi projesi' tanıtımı amacıyla Tarla Günü düzenledi.

Konya'nın Meram ilçesinin Boyalı Mahallesinde bulanan çiftçi Hüseyin Adar'ın tarlasında Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Konya Meram Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ile susam üretiminde mekanizasyon ve alternatif ekimlerle mevkiye uygun çeşitlerin seçilmesi amacıyla deneysel susam yetiştiriciliği yapıldı. 

Tarla Günü programına Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar,  Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Süleyman Soylu, Meram Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Niyazi Emrah Çerez, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner,  Konya İlçelerinin Ziraat Oda Başkanları, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri ve çok sayıda çiftçi katıldı. 

Programın açılış konuşmasını yapan Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Meram Ziraat Odasının çiftçilerin gelirlerini artırmak için projeler ürettiğini ifade ederek, "Susam üretiminde mekanizasyon da bu projelerimizden bir tanesidir. KOP'un desteği ile 5 proje daha gerçekleştireceğiz ileriki zamanlarda" dedi. Kendinin de çiftçilikten yetiştiğini vurgulayan Ataiyibiner, tarımda yeniliklere açık olmanın önemli olduğunu dile getirerek, "Bu bölgenin bir zamanlar ana ürünlerinden olan susam üretimi gittikçe azalıyor. Susam üretimini bölgemizde artırmak ve teknolojiye uygun, verimli bir hale getirmek için çalışıyoruz" diye konuştu. 

Programda susam ürününün Konyalı çiftçilere anlatan Niyazi Emrah Çerez, susamın tohumlarında yüksek oranda yağ ve protein bulundurduğunu ve çok önemli bir yağ bitkisi olduğunun altını çizerek, susam üretimini Konya bölgesinde nadasa yatırılan tarım bölgelerinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, susam üzerindeki ekim ve hasat çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. 

Konyalıların yüzde 90'ının Konya'da susam üretildiğinden haberinin olmadığını savunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Süleyman Soylu, çiftçinin kıraç tarım alanları sebebiyle bir arayışa girdiğini ve bu arayışta ortaya çıkan susam üretiminde,  çiftçiye ekim ve hasat aşamalarında yardım ettiklerini, tarımı kolaylaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. 

Programda kıraç tarlalarda yapılan çiftçiliğe alternatif ürünlerin gelmesi gerektiğini öne süren Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, Konya'da her yıl beş yüz bin hektarlık alanın nadasa bırakıldığını söyleyerek, "Susam üretimi sekiz yüz bin dekardan iki yüz seksen bin dekara düştü. Bunun sebebi mekanizasyondaki zorluklardır. Susam üretimindeki zorluklar karşısında teknolojiden nasıl faydalanırız dedik ve Hüseyin Adar kardeşimize susam üretiminde tavsiyelerde, yönlendirmelerde bulunduk. Konya'mızda verim maalesef düşük. Verimi artırmalıyız, yüksek verim alınan susam türlerini araştırdık. GAP'tan 3, BATEM'den 5 çeşit olmak üzere elimizdeki yerli çeşit susamları tarlamıza parsel parsel ektik. Hasat zamanı yöreye göre hangi çeşidin daha verimli olacağını göreceğiz.Meram için en iyi alternatif ürün olarak susam, meram çiftçisine umut olacaktır. Hem ithalatta çok para ödediğimiz kendi topraklarımızda yetişen bir ürünü yeniden ülkemize döndürmüş olacağız, hem de üretimini artırarak Ülkemiz ekonomisine katkıda bulunacağız. Bundan sonraki ekim dönemlerinde uygulamaya koyacağımız Meramın Altın Tanesi adını koyduğumuz proje ile susam üretimini yaygınlaştıracağız.  " diye konuştu.