T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Anız Sapı Parçalama ve  Kükürt Uygulaması Tarla Günü Etkinliği Gerçekleştirildi...

Yayın Tarihi : 11.10.2018

Karatay Ziraat Odası ve Karatay İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan KOP ile desteklenen ‘Toprak ve Gübre Yönetimi Sağlanarak Topraktaki Organik Gübre Miktarının Artırılması’ projesinin 'Anız Sapı Parçalama ve  Kükürt Uygulaması' konulu tarla günü etkinliği gerçekleştirildi. Şatır Mahallesi’nde düzenlenen etkinliğe Tarım  Toprak Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, Karatay Kaymakamı A. Selim Parlar, Konya  İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü  Orhan Özçalık, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu,  Karatay İlçe Tarım ve Orman Müdürü Esat Altuntaş, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker,Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sait Gezgin, Oda Başkanları, kurum müdürleri ve  çok sayıda davetli katıldı. Programın açılış konuşmasını Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker gerçekleştirdi. Çiftçinin girdi maliyetlerinin yükseldiğini ifade eden Başkan Kavuneker, “Çiftçilerimizin sıkıntılarını Tarım Bakanımıza, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak aktardık. KOP, Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü ve Büyükşehir Tarım Dairesi ile birlikte 2015 yılından 2018 yılına kadar bir dizi programlar yaptık. Proje kapsamında üreticilerimize sunulmak üzere 1 adet azaltılmış toprak işleme makinesi, 1 adet sap parçalama makinesi, 3 adet kükürt serpme makinesi, 2 adet anıza direk ekim mibzer, 8 adet tohum eleme ve 4 adet karma makinesi yatırımlarımız devam ediyor. Ayrıca çiftçilerimize odamız bünyesinde 5 adet katı gübre atık makinesi dağıtacağız” dedi.

“PARÇALARA AYRILAN SAPLAR TOPRAĞA KARIŞTIĞI ZAMAN DAHA KOLAY ÇÜRÜYOR”

Karatay’ın tarımsal potansiyelinin fazla olduğunu söyleyen Karatay İlçe Tarım ve Orman Müdürü Esat Altuntaş proje hakkında bilgi verdi. Müdür Esat Altuntaş, “Bölgemizde toprakların organik maddesi zayıf durumda. İklim koşullarına bağlı olarak yıllık yağış miktarlarımız Türkiye ortalamasının çok altında olduğu için bu durum hem organik madde miktarını hem de topraktaki ph’ı yük haline getirmektedir. Buda verimli bir bitki üretimi için toprakta olumsuzluklar yaratmaktadır. Maalesef yasak olmasına rağmen  çiftçilerimiz anız yaktı. Kalan sapları değerlendirmek için araştırmacılar  gerekli çalışmaları yaparak sap parçalama makinesi ürettiler. Bu makine toprakta bırakılan anızı daha küçük parçalara ayırarak saman haline getiriyor. Parçalara ayrılan saplar ise  toprağa karıştığı zaman daha kolay çürüyor ve toprağı sürerken işlemede zorluk oluşturmuyor.  Çürüdüğü zaman organik maddeye dönüşen saplar toprağın verimliliğini arttırıyor. Bu proje ile birlikte  İç Anadolu Bölgesi’ndeki topraklarda ph derecesinin yüksek olmasıda sorundu. Bunu konu ile  ilgili de  gerekli makine üretildi” dedi.

“TOPRAKTAKİ ORGANİK MADDE YETERSİZLİĞİ EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ”

Konya  İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, anız sapının parçalanması  ve kullanımı ile ilgili 2016 yılında KOP İdaresi’ne sunulan projenin çalışmalarında sona gelindiğini belitti. Baydar, “İklimimiz gereği İç Anadolu Bölgesi’ndeki en önemli sorunların başında topraktaki organik madde yetersizliği geliyor. Toprağı uzun yıllar sürdürülebilir şekilde  kullanabilmek için en önemli konulardan bir tanesi organik maddeyi arttırmaktı. Buğday ve arpa anızına karşı bitki çalışmalarımız var. Lakin mısır ve ayçiçeği gibi yüksek saplı kalan ürünleri ve sapları toprakla buluşturmanın yollarını çiftçimiz arar hale gelmişti. 200 bin dekarda ayçiçeği, 150 bin dekar mısırın üretildiği bölgede hasat sonrasında kalan saplar önemli bir sorun oluşturmaya başlamıştı.  Bu durumu hem bir sorun olmaktan çıkarmak hem de anızın bir nimet olduğunu gösterebilmek amacıyla  proje geliştirildi. Tarla günü etkinliğinde hem sap parçalama ile ilgili hem de kükürt uygulaması ile ilgili deneme çalışmalarını  göreceğiz.” dedi

“TÜRKİYE DE EN AZ SAP ARTIKLARININ YAKILDIĞI BÖLGE KONYA”

Tarımın sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Meslektaşlarımız bu konuda ciddi çabalar sarf ediyor. Konya olarak çok önemli mesafeler aldık. Gübre fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu dönemde en önemli kazancımız toprakların verimliliğini arttırmak.  Ayrıca gübre ve girdi kullanımının azalmasına neden olacak tarımsal uygulamaları yaygınlaştırmaktı. Bunun en önemli uygulamalarından biri toprak üzerindeki bitki artıklarının değerlendirilmesi ve toprağın verimliliğine katkı sağlamaktı. Bu konuda çiftçilerimizin ciddi zorlukları vardı. Üretim merkezi olan Konya bu sorunu çözmeyi başardı. Sapların parçalanması gerekse toz kükürdün uygulanmasındaki zorluklar aşıldı. Türkiye de en az sap artıklarının yakıldığı bölge Konya” dedi.

“ORGANİK MADDE UYGULAMASI  BİTKİLERİN VERİM VE KALİTESİNİ ARTIRACAK”

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sait Gezgin, “ Bitki yetiştirmeye uygun toprak 200 ila bin yıllık bir süreç içerisinde oluşur. Uzun sürede oluşan toprağı çok iyi şekilde korumamız gerekiyor. Bugün topraklara baktığımız zaman toprak ağırlığının en az yüzde 3’ü kadar  organik madde içermesi gerekiyor. Çiftçilerimiz gübre fiyatlarından muzdarip. Kimyasal gübrelerle organik maddeler yönünden fakir olan toprağa uygulanan fosforun bitkiler sadece yüzde 20’sini alır geriye yüzde 80’i toprakta kalır. Biz kimyasal gübreler üretmek için gerekli ham maddelere sahip bir ülke değiliz. Her yıl 800 milyon ton organik gübre kullanmamız gerekiyor. Biz yıllarca anızı olumsuz etkilerinden dolayı yaktık ve bitirdik. Ama aslında anızı değil kendimizi yaktık. Bu noktada kendimizi yakmadan önlemenin yollarından biri olarak bu projeyi başlattık. Geliştirilen proje ile anız parçalanarak  toprağa gömülecek. Topraklarımız kireçli, organik madde yönünden fakir özellikle demir, bakır, çinko gibi mikroelement yoksunlukları çok yaygın. Bu eksiklikler insanlar, bitkiler, hayvanlarda da  çeşitli noksanlıklara neden oluyor. Ülkemizde birçok kişide B12 noksanlığı var. B12 vitaminini bitkiler yoluyla alamıyoruz. Dolayısıyla toprağa yaptığımız organik madde uygulaması  sadece bitkilerin verim ve kalitesini arttırmayacak. Bizim de harcamalarımızı azaltacak, insanların ve hayvanlarımız sağlıklı beslenmesine sağlayacak ” diye konuştu.

“KONYA TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRETİM KAPASİTESİ İLE TÜRKİYE’DE LİDER”

Dünya nüfusunun 7 milyara ulaştığını söyleyen Tarım  Toprak Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker,  “Gelecekte insanları besleyebilmemiz için üretimi yüzde 60 oranından arttırmak zorundayız. Sadece kendi ülkemizi değil başka ülkelerin insanlarını da doyurmak zorundayız. Bugün dünyada 39 ülkede gıda sıkıntısı 80 ülkede ise su sıkıntısı yaşanıyor. Türkiye’de özellikle iklim değişikliği senaryoları bir gerçek. Haliyle 2030-2050 yıllarında su ve gıda savaşları olacak. Türkiye’de   iklim değişiklikleri açısından olumsuz etkilenecek bölgelerin başında Konya geliyor. Hollanda büyüklüğünde büyük bir şehir olan Konya  tarımsal ve hayvansal üretim kapasitesi ile Türkiye’de lider konumda yer alıyor” şeklinde konuştu.  Konuşmaların ardından yağmur duası yapıldı daha sonra ise hasat yapılmış alana geçilerek anız sapı parçalama ve kükürt serpme makineleri kullanıldı.