T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Konya’da Bir İlk Organik Tohum Üretiliyor...

Yayın Tarihi : 8.11.2018

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz İlimizde organik tarımı yaygınlaştırmak, tüketicilerimize sağlıklı ürünler sunmak amacıyla projeler uygulamaktadır. Sebze tahıl ve bakliyat tüketimi halkımız arasında oldukça yaygındır. Özellikle ekmek, bakliyatlar ve sebzeler temel gıdalarımızın başında gelmektedir. Çok tüketilen ürünlerin organik olması insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Üretimin temelini tohum teşkil etmektedir. Dolayısıyla organik ürünlerin temeli de organik tohuma dayanmaktadır. Oysa ülkemizde sertifikalı organik tohum üretimi yok denecek kadar azdır. İl Müdürlüğümüz, ülkemizdeki bu açığı kapatmak, organik tohum üretimini ülkemizde yaygınlaştırmak amacıyla "Organik Tohum Olsun; Bol, Bol Bereket Olsun" Projesiyle bir ilke imza atmış ve "Sertifikalı Organik Tohum" üretimini başlatmıştır.

Bu proje kapsamında Meram ilçemizin üç mahallesinde toplam 4 dekar alanda "Organik Patates Tohumu" ve 10 dekar alanda "Organik Buğday Tohumu"  üretimi, Karapınar ilçemizde de 10 da alanda "Organik Mısır Tohumu" üretimi demonstrasyon çalışması yapılmıştır. Bu projede tohum üretiminde kullandığımız orijinal tohumluklarımız araştırma enstitülerimiz tarafından üretilen yerli tohumlardır. Bu bağlamda patates tohumluğumuz, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden, mısır tohumluğumuz, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden ve buğday tohumluğumuz da Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilmiştir.

Organik patates tohumu üretim projemiz tamamlanmış olup, hasatları 15-30 Ekim tarihleri arasında yapılmıştır. Üreticilerimiz tohumluk patates olarak dekara 2- 2,5 ton organik patates tohumu hasat etmişlerdir. Meram ilçemiz Sefaköy mahallesinde "Organik Patates Tohum Üretimi" Projemizin tarla günü yapılmıştır. Tarla gününe İl Müdür Yardımcımız Fevzi TOSUN, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz Ramazan DİDİN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürümüz Bilal KALE, Meram İlçe Müdürümüz Niyazi Emrah ÇEREZ, Meram Ziraat Odası Başkanı ve Organik Tarım Derneği Başkanı Ali ATAİYİBİNER, Organik Tarım Birim sorumlusu Nuriye ERDİ ve İl Müdürlüğü personelleri, üreticiler katılım sağlamışlardır. Tarla gününe katılan Müdür Yardımcısı Fevzi TOSUN " İlimizde 1285 üretici 44.659 da alanda organik meyve, sebze, tahıl, bakliyat ve tıbbi bitkiler üretmektedir. Organik tohum üretimi ülkemiz ve organik tarımın geleceği açısından önemli bir konudur. Dolayısıyla İl Müdürlüğümüz bu projeyle, organik tohum üretimi konusuna dikkat çekmek, ışık tutmak ve bir başlangıç oluşturmak amacıyla bu demonstrasyonları gerçekleştirmiştir. Üretilen organik tohumlar İl Müdürlüğümüzün desteğiyle yöresel üreticilerimiz tarafından kullanılacaktır. Projenin tüm organik tarım üreticilerine ve tüketicilerimize hayırlı olması temennileriyle bu alandaki çalışmalarımız devam edecektir." dedi. Organik mısır ve organik buğday tohumlukları üretim aşamasında olup hasat zamanlarında hasatları gerçekleştirilecektir.