T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Milli Tarım Projesi ve Yerli Tohum Kullanımı: Silajlık Mısır

Yayın Tarihi : 18.02.2019

S.S. Konya Karaman Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği ile T.C.Tarım Ve Orman Bakanlığı Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlen  "YERLİ TOHUM (SİLAJLIK MISIR)" konulu tanıtım toplantısı 14.02.2019 tarihinde Konya Bera Otelde düzenlenmiştir. Altınekin, Karapınar, Çumra ve Cihanbeyli ilçelerinden önder çiftçilerin yoğunlukla katılım gösterdiği eğitim toplantısı S.S. Konya Karaman Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Sayın Seyit Mehmet DAĞ'ın açılış konuşmasıyla başlamıştır. Başkan DAĞ, bünyelerinde barındırdıkları danışman ziraat mühendislerine bağlı üyelerin ve bu üyelerin bulunduğu bölgeler ile tüm Konya'da yoğun bir mısır ekilişinin bulunduğunu, bu ekiliş alanlarında tercih edilen yabancı menşeli mısır çeşitleri yerine yerli ve milli çeşitlerimizin tercih edilmesinin ülkemiz geleceği açısından çok önemli sonuçları olacağından bahsetmiştir. Daha sonra söz alan Konya İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Seyfettin BAYDAR yaptığı konuşmada Yerli tohumun kullanılmasının önemine vurgu yaparak, tüm sektör paydaşlarının el ele vermesi gerektiğini, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsünün bu çalışmalarından büyük gurur duyduklarının altını çizmiştir.

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Prof. Dr. Süleyman SOYLU da yaptığı konuşmada Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün son yıllarda geliştirdiği çeşitlerin özellikle silajlık mısır çeşitlerinin hem kalite yönünden hem de verim yönünden oldukça başarılı performanslarının bulunduğunu belirtmiştir. Sayın SOYLU  "Ülkemiz mısır tohumculuğunu yaklaşık %95'inden fazlasını yabancı sermayeli özel şirketler oluşturmaktadır. Kamu yani Tarım ve Orman Bakanlığımıza ait olan çeşitlerin ekiliş oranları yok denecek kadar azdır. Böyle bir durumda performansları yüksek olan hem yerli hem de milli olan kamu çeşitlerimizin çiftçilerimiz açısından sorgulanmadan tercih edilmesi, ülkemiz tarımı açısından son derece önemlidir. Böyle çeşitlerin ortaya çıkmasına vesile olan Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü ve ıslahçı grubunu kutluyorum" diyerek sözlerine son verdi.

Açılış konuşmalarından sonra Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsünden Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet DUMAN aşağıda yer alan konularda katılımcıları bilgilendirmiştir.

1.      "Yerli ve Milli Mısır Çeşitlerimizin Tanıtımı"

Bu konuda 2018 yılında Konya'nın Akören ve Selçuklu İlçelerinde yürütülen "Tarımsal Yeniliklerin Tanıtılması ve Yaygınlaştırılması" projeleri kapsamında Yerli ve Milli Silajlık Mısır Çeşitlerimizden bazıları çiftçi arazilerinde denemeleri yapılmış ve bu denemelerde ADA-523, HACIBEY ve AGA çeşitlerinin performansları belirlenmiştir. Akören ilçesinde çiftçi arazisinden yaklaşık 9 tonlara kadar verim alınırken Selçuklu ilçesinden çalışmada yaklaşık 10 ton yerli çeşitlerimizden verimler alınmıştır.

Türkiye'nin birçok yerinde yapılan bu ve benzeri çiftçi denemeleri toplantıda detaylıca Zir.Yük.Müh. Ahmet DUMAN tarafından anlatılmıştır. Çalışmalar sonucunda yerli ve milli silajlık mısır çeşitlerinin ülkemizde yer alan yabancı menşeeli çeşitlerin seviyesinde ve-veya daha fazla verim verdiği tespit edilmiştir. 

2.      "Silajlık Mısırda Kalitenin Önemi"

3.      "Mısır Tarımında Akıllı Adımlar"

Sunumlar katılımcılar tarafından çok dikkatlice izlenilmiş, sunumlar sonrasında soru cevap kısmında ise katılımcıların soruları uzman katılımcı Sayın Ahmet DUMAN tarafından cevaplandırılmıştır.