T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımın Güvencesi Tarsim

Yayın Tarihi : 13.03.2019

​29 İlçemizde 1220 üreticiye eğitim verilmiştir.

TARSİM 2005 yılında kanunlaşarak 2006 yılında hayata geçmiştir. O günden günümüze kadar Devletimizin prim desteği ile birlikte hızla büyümüş ve çiftçimizin zor günlerinde yanında olmuş, tarımın güvencesi haline gelmiştir.

Bilindiği üzere tarım sektörü doğa ile iç içe, doğaya bağlı olarak yapılmakta ve doğal afetlerden de direk etkilenmektedir. Bu sebeple yetiştiricilik esnasında üretici birçok risk ile karşılaşmaktadır. Bu riskler bazen üreticilerimizin karşılayamayacağı boyutlarda olmakta ve işletmeler geri dönüşü olmayan zararlarla küçülerek üretim sezonunu tamamlamaktadır. TARSİM tamda bu noktada devreye girmekte ve Devletimizin desteği ile üreticimizi oluşabilecek risklere karşı güvence altına almaktadır. Sigorta bedelinin don teminatında 2/3 ü, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında %60 ı,  diğer risklerde ise %50 si Devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Sigortalama zamanları vb. konulardaki detaylar İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden veya Konya TARSİM Bölge Müdürlüğünden öğrenilebilir.

Bakanlığımızın tanıtımı ve yayımına önem verdiği Tarım sigortalarının, yayımı ve tanıtımı İl Müdürlüğümüzün de başlıca görevleri arasında olup TARSİM konusunda yayım faaliyetleri İlimiz genelinde titizlikle yürütülmektedir.

Bu kapsamda 2019 Yılı TARSİM uygulamaları eğitim toplantıları program dâhilinde ilimiz genelinde halen devam etmektedir. TARSİM Konya Bölge Müdürlüğü, Konya İl Tarım Orman Müdürlüğü ve İlçe Tarım Orman Müdürlüklerimizin birlikte organize ettiği gece ve gündüz eğitim toplantıları günümüze kadar il merkezinde(merkez ilçelere) ve 26 ilçemizde 35 farklı salonda düzenlenmiştir.  1220 üreticinin katıldığı toplantılarda TARSİM Konya Bölge Müdürlüğü uzmanlarınca TARSİM hakkında eğitim verilmiştir. 

Üreticimizin kendini güvende hissetmesi, huzurlu ve rahat bir şekilde üretim yapabilmesi için ürününü muhakkak sigortalatması gerekmektedir. İlimiz genelinde her yıl yapılan poliçe sayısının artması üreticimizin bu konuda bilinçlendiğini göstermektedir. Bu toplantılar aracılığı ile üreticilerimiz daha da bilinçlenecek, tarım ve hayvancılık sektörümüz güvenle yarınlara bakabilecektir.