T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Eğitim Kıvılcımıyla Lavantanın Kokusu Yayılıyor...

Yayın Tarihi : 19.03.2019

Tıbbi aromatik bitkiler; sağlığı sürdürmek, hastalıkları önlemek veya hastalıkları iyileştirmek için kullanılan bitkilerdir. İnsanlar yüzyıllardan beri hastalıklara karşı elde ettikleri bitkiler ile çare bulmaya çalışmışlardır. Bu yöntemde de oldukça başarılı olmuşlardır.

Artık günümüzde gelişmiş ülkeler özellikle tedavide bitkisel kaynaklara yönelmiş durumdadırlar. Tedavide kullanılan ilaçların önemli bir kısmını doğal kaynaklı ilaçlar oluşturmaktadır. Doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranı gelişmiş ülkelerde her geçen gün artmaktadır.

Dünyadaki tıbbi aromatik bitki talebine istinaden, Hidrolik kuraklık alanı içerisinde olan bölgemizde üreticileri az su tüketen ürünlere yönlendirmemiz gerekmektedir.  Susuz veya çok az su ile üretilebilecek olan ıtri ve tıbbi bitkiler ilimiz açısından önem arz etmektedir.  Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.

Bakanlığımız bu gelişmelere paralel olarak ülke genelinde "Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğini" teşvik etmek amacıyla Ülkemiz geneli İl Müdürlüklerinin hazırlamış oldukları projeleri desteklemektedir.

Bu projeler kapsamında Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Aksaray'a Lavanta Kokusu Yayılıyor" Projesi kapsamında,  lavanta yetiştiriciliği yapan ve yapacak olan üreticilere ve Aksaray İl Müdürlüğü personellerine,  İl Müdürlüğümüz  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde Tıbbi Aromatik Bitkiler biriminde görevli  Ziraat Mühendisi Nuriye ERDİ tarafından " Lavanta Yetiştiriciliği" konulu bir eğitim verilmiştir.  Eğitim sonunda sonun da bir değerlendirme konuşması yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan DİDİN "Lavantanın İlimiz ve bölgemiz üreticileri açısından katma değeri yüksek bir ürün olduğunu, marjinal başka üretimlere elverişli olmayan arazilerin üretime kazandırılması ve bu yolla çiftçi gelirinin artırılmasında önemli bir rol almasından dolayı lavanta yetiştiriciliği önemsediğimiz bir üretim olmuştur. Dolayısıyla 2014 yılından bu tarafa  ilimiz Konya'da lavanta yetiştiriciliğini artırmak amacıyla İl Müdürlüğümüz Bakanlığımıza projeler sunmakta ve bu projeleri uygulamaktayız. Bu yıl itibarı ile ilimizde yaklaşık 200 da alanda lavanta ekilişi mevcuttur. Ayrıca İl Müdürlüğümüzce uygulanan "Genç Çiftçileri Destekleme Projesi" kapsamında lavanta, kekik, nane, melisa v.b tıbbi aromatik bitkilerin uçucu yağlarını çıkaran Hüyük ve Selçuklu ilçelerimizde olmak üzere iki üreticimize  "Distilasyon Cihazı Tesisi" kurulmuştur. İl Müdürlüğümüz % 50 hibe destekli ekonomik yatırımlar programı kapsamında yapılan Meram ilçemizde de Tıbbi Aromatik Bitkileri İşleme ve Paketleme tesisi mevcuttur." ifadeleriyle kısa bir bilgilendirme yapmıştır. Eğitim sonrası lavanta yetiştiriciliği demonstrasyon uygulamasını yapan üreticinin arazisinde incelemeler yapılarak lavanta yetiştiriciliği konusunda üreticiler uygulamalı olarak bilgilendirilmiştir.