T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kuduz Hastalığı ile Mücadele

Yayın Tarihi : 22.03.2019

Kuduz hastalığı ülkemizde ve komşu ülkelerde farklı hayvan türlerinde yaygın olarak görülmektedir. Ülkemizdeki mihrak sayısı yıllara göre değişmekle birlikte, son yıllarda yürütülen yoğun parenteral aşılama çalışmalarının yanında,  yaban hayatına yönelik oral aşılama çalışmalarıyla da, vaka sayısının düşürülmesine yönelik mücadele çalışmalarına devam edilmektedir.

Bakanlığımızca yaban hayatı kaynaklı kuduz mihraklarının kontrol altına alınması amacıyla  "Türkiye' de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi" kapsamında 2014, 2015 ve 2016 yıllarında 105.000 km² alanda yaban hayatına yönelik havadan aşılama çalışması   yapılmış olup,  aynı şekilde "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" adlı yeni proje ile de kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü, 225.000 km² lik alanda, 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere, 2019 yılında başlatılacak olan havadan aşılama çalışması yürütülecektir. Söz konusu proje ile hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasında süregelen enfeksiyon zincirinin kırılması sağlanacaktır.        

Kampanyada kullanılacak aşıların çevresinde bulunan köfte şeklindeki yem balık ve hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmıştır. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde köftenin ortasında yer almaktadır. Bu karışım tilkiler için çok cazip olup, çok uzak mesafeden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Kampanya süresince kullanılacak aşı yemleri vatandaşlarımızın bulmaları halinde bu yemlerle temastan kaçınmaları ve özellikle çocuklarını bu konuda uyarmaları gerekmektedir.

Tilkilere özel, köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleriyle, kuduz hastalığının hayvanlar arasında yayılmasını önlüyor; bu sayede hastalığın insanlara bulaşma riskini azaltıyoruz.

Hayatımızı tehdit eden kuduz hastalığından kurtulmanın vakti geldi.

Görev hepimizin. 

KUDUZ.pdf