T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YALIHÜYÜK İLÇEMİZDE TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ.

Yayın Tarihi : 22.07.2019

Yalıhüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen, Konya Ovası Projesi (KOP) Tarımsal Eğitim ve Yayım (TEYAP) projeleri kapsamında 2018-2019 yıllarında İlçede uygulanan 3 projenin Tarla Günü etkinliği 17 Temmuz 2019 tarihinde Yalıhüyük ilçesinde yapıldı.

Tarla gününe İlçe Kaymakamı Muhammed Deniz KILINÇ, Belediye Başkanı Hasan KOÇER, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Fevzi TOSUN, İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Mehmet AKKUŞ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Bilal KALE, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ahmet TETİK, Göksu Taşeli Kalkınma Projesi İl Proje Yönetim Birimi, İl Müdürlüğü Proje Yönetim Birimi, Yalıhüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mevlüt SEMERCİ, Akören İlçe Tarım ve Orman Müdürü Seyit Ali DAMKACI, Ahırlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şükrü ÇİMEN, Bozkır İlçe Tarım ve Orman Müdürü Salih ÖNCÜ, Çumra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fatih DEMİRCİ, Derbent İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan UZUN, Güneysınır İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sami AKMAZ, Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tahir KÜLAHCI, Seydişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz ÜNÜVAR, Taşkent İlçe Tarım ve Orman Müdürü Baki ÇETİN, kamu ve özel sektör temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Tarla gününde konuşan Konya İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcımız Fevzi TOSUN; Yalıhüyük için ilk olan bu üç projenin tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek; "KOP İdaresinin destekleri ile uygulamaya koyduğumuz toplam bütçesi 300.000 TL olan; Doğrudan ekim yöntemi, Çörek otu yetiştiriciliği ve mantar yetiştiriciliği projeleri uygulandı. Bunların yanı sıra Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında nohut dağıtımı, macar fiği dağıtımı, çilek bahçesi ve sera kurulumu gibi projeleri de Yalıhüyük ilçesinde uyguladık. Bundan sonrada burada Membran havuz uygulaması ve mevcut bağların iyileştirilmesi projeleri uygulanacaktır. Dolayısıyla Yalıhüyük için yapılan yatırımlar 1,5 Milyonu bulmuş olacaktır dedi.

Tarla günü açılış konuşmasını yapan, Yalıhüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mevlüt SEMERCİ, ilçede yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. Bu projeler;

1-"Yalıhüyük'te Doğrudan Ekim Yöntemi" projesi:

Yalıhüyük ilçesinde bu yöntem ilk defa uygulanmıştır. Koruyucu tarım uygulamalarından doğrudan ekim tekniğiyle İlçede bitkisel üretimde toprak ve su kaynaklarımızın etkin ve sürdürebilir kullanımını sağlamak, anıza direkt ekimin, normal ekime oranla dekardan daha fazla ve daha kaliteli ürün alınmasını sağlamak, yapılan masrafın azaltılması ve kırsal kalkınmaya destek sağlayarak bölge halkının gelir düzeyini yaşam kalitesini ve beşeri kapasitesini artırması amaçlanmıştır. Proje kapsamında 1 adet Anıza Ekim Mibzeri, 1 adet Dip kazan alınmıştır. Çiftçilerimize eğitim verilmiş olup, 2018-2019 yıllarında toplam 50 dekar alanda buğday, nohut, macar fiğinde demonstrasyon ekimi gerçekleştirilmiştir. 2019 yılı üretim sezonu bitmeden 1.000 dekar alanda doğrudan ekim gerçekleştirilecektir. Proje bütçesi toplamda 61.800 TL'dir dedi.

2-"Yalıhüyük İlçesinde Çörekotu Yetiştiriciliği" projesi:

İlçede Tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alan çörekotu yetiştiriciliği ilk kez denenmiştir. Tıbbi Aromatik bitkilerden olan çörekotu yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, bitkisel üretimde toprak ve su kaynaklarımızın etkin ve sürdürebilir kullanımını sağlamak, nadasa bırakılan alanları en aza indirmeyi sağlamak, mevcut tarım arazilerinde verimliliği artırmak, yüksek gelir getirici alternatif ürün yetiştirmesiyle kırsal kalkınmaya destek sağlayarak bölge halkının gelir düzeyini yaşam kalitesini ve beşeri kapasitesini artırması amaçlanmıştır. Proje kapsamında 1 adet Pnömatik Ekim Mibzeri, 1 adet Araçapa makinası, 1 adet Rotovatör alınmıştır. Çiftçilerimize  eğitim verilmiş olup, 2019 yılı içerisinde 110 dekar alanda çörek otu ekilişi gerçekleştirilmiştir. 2020 yılı üretim sezonunda 300 dekar alanda ekim gerçekleştirilecektir. Proje bütçesi toplamda 89.175 TL'dir dedi.

3-"Yalıhüyük'te Mantar Yetiştiriciliği" projesi

İlçede mantar seralarında kültür mantarı yetiştiriciliği ilk defa yapılmıştır. İlçede yeni olan mantar yetiştiriciliğini geliştirmek, dar alandan yüksek gelir sağlayarak gelir seviyesi düşük vatandaşların refah seviyesini yükseltmek, sisleme sulama sistemini tanıtmak ve büyük şehirlere göçü bir nebzede olsa engelleme yönünde katkı sağlanması amaçlanmıştır. Proje kapsamında kadın üreticilere 2 adet 100 m2 mantar serası kurulmuştur. Çiftçilerimize eğitim verilmiş olup, 2019 yılı içerisinde 20 ton kültür mantarı üretimi beklenmektedir. Proje bütçesi toplamda 142.250 TL'dir dedi.

Tarla günü etkinliği projelerin demonstrasyon alanlarından olan mantar seralarında yapılan teknik inceleme ziyareti ile sona erdi.