T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bağ Yetiştiriciliği Konusunda Çiftçi İnceleme Gezisi Düzenlendi...

Yayın Tarihi : 30.07.2019

Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi Kapsamında Bağ Yetiştiriciliği Konusunda Çiftçi İnceleme Gezisi Düzenlendi.

İlimizde yürütülmekte olan Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında, ilimizin kırsal dezavantajlı dağlık bölgelerinde gelir seviyesinin yükseltilmesi için hibe programları uygulanmaktadır.

Proje Bölgesindeki ilçelerde yapılmakta olan bağcılık konusunda, yeni bağ kurulumları ve mevcut bağların modernize edilerek, damla sulama tesisi ile birlikte yüksek sisteme alınması konusunda hibe programları gerçekleştirilmiştir.

Uygulanan hibe programlarında, hibeye başvuracak veya başvuruda bulunmuş çiftçilerde farkındalık oluşturmak, konuyla ilgili bilgi ve görgülerini artırmak ve yeni teknikleri yerinde göstermek amacıyla değişik konularda Çiftçi İnceleme Gezileri düzenlenmektedir.

Proje Bölgesinde yer alan Ahırlı, Akören, Bozkır, Güneysınır Hadim, Yalıhüyük ve Taşkent ilçelerinde bağcılık yapmakta olan ve Proje hibe desteğiyle bağcılık yapmaya başlayacak olan üreticilerden oluşan 25 kişilik çiftçi ve teknik personel grubuyla, 24-26 Temmuz 2019 tarihleri arasında, Manisa ili Salihli ve Alaşehir ilçelerine teknik gezi faaliyeti gerçekleştirilmiştir.

Teknik gezi kapsamında, zirai mücadele, hasat ve hasat sonrası uygulamalar ile pazarlama konularında bilgi sahibi olmaları için modern bağ tesisleri yerinde incelendi ve doğrudan konunun muhatapları deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Sofralık ve kurutmalık ürün işlemesi yaparak ihracatta söz sahibi olmuş firmaların tesisleri incelenerek paketleme, ürün muhafazası ve pazarlama politikaları ile ihracatta karşılaştıkları sorunların neler olduğu, bu sorunlar çözümü konusundaki yaptıkları uygulamalar hakkında bilgiler alındı. Türkiye de sofralık ve kurutmalık üzüm ihracatı yapan Salihli ve Alaşehir ilçelerinde edinilen bilgi ve tecrübeler ışığında bağ yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz kendi bağlarında, ürün artışına ve kalitesine etki edecek olan uygulamaları hayata geçirerek bölgemizin ve ülke ekonomisine katkılar sağlayacaktır.

Yetiştiriciler ve onlara refakat eden teknik personel açısından son derece yararlı olan inceleme gezisinin, çiftçiler açısından, ürün işleme ve pazarlama konusunda edinilen bilgiler ışığında öncelikle kapasite artışına gidilerek, kooperatifler aracılığıyla, birlikte hareket etme bilinci oluşturularak, pazar değer zincirinin oluşturulması, rekabetçi bir pazar anlayışının kazanılmasına katkılar sağlayacağına inanarak, ilimiz tarımına ve çiftçilerimize hayırlı olmasını, bereketler getirmesini diliyoruz.