T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gelin Kardeş Olalım Projesi Kapsamında Tuzlukçu'da Tarla Günü Düzenlendi...

Yayın Tarihi : 23.08.2019

"Gelin Kardeş Olalım" projesi, 2018 yılının Kasım ayında, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan teklif çağrısı ile başlamıştır. Proje Antalya Valisi Münir Karaloğlu himayesinde ve Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Gelin Kardeş Olalım Projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri arasında kurulan karşılıklı bitkisel üretim, hayvansal üretim, tarım alanında bilgi alışverişinde bulunmak, ortak projeler yürütmek ve ortak çalışmalara dayanan bir ortaklık projesidir.

Bu amaçla çağrılar yapılmış ve projede kardeş ilçe olmak isteyen Müdürlüklerden, ilçelerinde yapmayı düşündükleri proje, projede yer alacak, Kaymakamlık, Belediye, Ziraat Odası gibi kamu kurum ve kuruluşların yetkililerinin de imzalayarak proje ortağı olmuşlardır.. Gelin Kardeş Olalım Projesinde Ülkemiz Genelinde Toplam 7 Bölgeden 39 İlden 67 İlçeden Başvuru Yapılmış olup, gelen projeler, Proje Komisyonu tarafından değerlendirilmiş ve 18 İlçe, Antalyanın 16 ilçesi ve İl Müdürlüğünün 2 Şube Müdürlüğü ile eşleştirilmiştir. Iğdır-Karakoyunlu Elmalı, Erzurum-Tortum Alanya, Hakkari-Çukurca Korkuteli, Van-Gevaş Serik, Tunceli-Ovacık Aksu, Bitlis-Tatvan Kumluca, Manisa-Gördes Finike, Kütahya-Simav Kemer, Diyarbakır-Sur Gazipaşa, Şanlıurfa-Halfeti Kepez, Yozgat-Boğazlıyan Demre, Konya-Tuzlukçu Muratpaşa, Eskişehir-Beylikova Konyaaltı, Zonguldak-Devrek Manavgat, Balıkesir-Edremit Kaş, Muş-Malazgirt Döşemealtı, İzmir-Selçuk, KTV Şubesi, Samsun-Bafra BÜS Şubesi ve Siirt-Tillo ise önce şube ile eşleştirilmiştir 2019 yılı Ocak ayında Antalya'da gerçekleştirilen İş Birliği Protokol  imza töreninde Antalya Valisi, tüm kardeş İlçe Kaymakam ve İlçe Müdürlerinin katılımı ile protokoller imzalanmıştır. Proje süresi 3 yıllık olup, her türlü faaliyetler 3 aylık dönemler halinde raporlanarak Antalya İl Müdürlüğü KTV Şubesine gönderilmekte ve Valiliğe yapılan çalışmalar sunulmaktadır. Ayrıca her yıl yapılan faaliyetler ve proje kazanımlarının sunulacağı değerlendirme toplantıları yapılacaktır.

Tuzlukçu-Muratpaşa Kardeşliği kapsamında, karşılıklı yapılan ziyaretler, teknik incelemeler ve istişareler ışığında, seracılık potansiyeline sahip Tuzlukçu İlçesinde üreticiye ekonomik katkısı olacak sera yetiştiriciliğinin önce ilçede ardından yakın çevrede  geliştirilmesi  ve  yaygınlaştırması amaçlanmaktadır. Bu amaçla, Tuzlukçu Kaymakamının desteği ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün liderliğinde, Tuzlukçu Belediyesine ait arazide, Numune Tarımın katkıları ile 2,1 da'lık bir plastik sera yapılmış, Muratpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün temin ettiği ve fide haline getirttiği 5600 domates fidesi, 24.04.2019 tarihinde iki kardeş ilçe Müdürleri ve personelinin katılımı ile toprakla buluşturulmuştur. Ayrıca Muratpaşa İlçe Müdürlüğünce serada arı kullanımı ve biyolojik mücadele yapılması için bir firma ile temasa geçilmiş ve firma serada ürünlerini yerleştirmiş ve aralıklarla teknik destek vermek amacı ile ziyaretlerde bulunulmuştur. Serada yapılan domates yetiştiriciliğinin her türlü bakım işleri Tuzlukçu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünde yapılmaktadır. Seradaki bitkiler oldukça sağlıklı gelişmiş, yapılan biyolojik mücadele ve tozlamada kullanılan arı ve uygun besleme programı ile, meyveler çeşide uygun irilik, renk ve lezzet gbi beklenen tüm teknik özelliklerini göstermiş, hasatları başlamış ve bugüne kadar yaklaşık 20 ton verim elde edilmiştir. Hasatlarına devam edilen bitkilerden Ekim ayı sonuna kadar ürün alınması beklenmektedir. Serayı gören, domates meyvelerini gören, maliyeti diğer ürünler ve teknikler ile kıyaslayan Tuzlukçu örnek çiftçiler ile yapılan görüşmelerden, olumlu sonuçlar alınmış, bölgede mutlaka yaygınlaştırılmasını, başka yerlerden sebze alınmasındansa kendi ilçelerinde yetiştirilebileceğini, tercihlerinin bu yönde olacağını söylemişlerdir. Hatta 2 üretici projeyi örnek alarak ilçede 2 da alanda sera kurmuş ve yetiştiriciliğe başlamıştır. Ayrıca Konya Ovasını Geliştirme Projesi kapsamında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü önderliğinde yer almak istediklerini belirtmişlerdir. KOP değerlendirme toplantısında Tuzlukçu İlçe Tarım ve Orman Müdürü ve ekibi tarafından hazırlanan ve sunulan proje ile 3 üreticiye, kurulacak toplam 3 da seranın desteklenmesine karar verilmiştir.

Mevcut çalışmada Anamas Tohum firmasından tohum alınarak Bereket Fidede tohumların fide haline getirilmesine sağlanmış, Agrobio firmasından arı ve biyolojik mücadele konusunda, Numune Tarımdan da sera kurulumu için maddi katkı sağlanmıştır. Ayrıca bu firmalardan tarla günü içinde bazı konularda sponsorluk desteği alınmıştır.