T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TIBBİ AROMATİK BİTKİLER TARIM ÜRETİCİLERİNİN YENİ UMUDU...

Yayın Tarihi : 6.09.2019

İlimizin sahip olduğu geniş yüz ölçümü ve önemli gen merkezlerinin kesişme noktasında bulunması, zengin bir bitki çeşitliliğini barındırmasını sağlamaktadır. İlimizde birçok tıbbi aromatik bitki ( kekik, kantaron, adaçayı, rezene, civan perçemi, kuşburnu v.b) doğal olarak yetişmektedir.

Dünya sağlık örgütünün (WHO) verdiği bilgilere göre dünyada 20.000 civarında tıbbi bitki mevcuttur. Ancak bazıları lokal olarak kullanıldığından tam anlamıyla listelenememişlerdir. Bu yüzden bu sayının 75.000 kadar olduğu belirtilmektedir.

Bugün kullanılan tıbbi bitkilerin %70'inin doğadan toplandığı, %30'unun ise kültürünün yapıldığı tahmin edilmektedir.

Yoğun ve kontrolsüz toplamalar sonucu tıbbi bitki türleri arasında %20'den fazlasının geleceği tehlike altındadır. Özellikle tek yıllıklarda meyve ve tohum gibi toprak üstü organları, çok yıllıklarda ise kök, yumru, soğan ve rizom gibi toprak altı organları toplanan bitkiler kendilerini çoğaltamadıklarından doğadaki populasyon yoğunlukları hızla azalış göstermektedir.

Gerek iç tüketimde kullanılan gerekse dış satımı yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerde doğadaki popülasyonu korumak için kontrollü ve eğitimli toplama uygulamalarının yanı sıra bu bitkilerin kültüre alınarak üretimlerini arttırmak gerekmektedir. Tıbbi aromatik bitkilerin kültüre alınarak üretimleri istenen kalitede ve standartlarda ürünün elde edebilmesini sağlayacaktır.

Ülkemizdeki bahse konu olan bu açığı kapatmak amacıyla Bakanlığımız ülke genelinde tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğini teşvik ederek bu konuda projeler uygulanmasını sağlamaktadır. Bu projeler kapsamında ilimizde 2014-2017 yılları arasında uygulanan "Lavanta Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi" sonucunda ilimizde Hüyük, Akören, Sarayönü, Selçuklu ilçelerimizde olmak üzere toplam 154 da lavanta yetiştiriciliği demonstrasyonu uygulanmıştır.

Tıbbi aromatik bitkilerden olan tıbbi nane türleri( Mentha Piperita v.s), ilaç, baharat, çay, gıda ve kozmetik sektörlerdeki kullanımından dolayı oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca dünya uçucu yağ pazarında turunçgil yağları ilk sırayı alırken ikinci sırada nane yağları gelmektedir. Nane ( Mentha Piperita) bitkisinin sıcak iklimlerde mentol oranı düştüğünden serin ve yüksek rakımlı bölgeler bu konuda avantajlı durumdadır. İlimiz nane yetiştiriciliğine uygun bir konumundadır. Pazarı olan bir tıbbi aromatik bitki olması nedeniyle Tıbbi nane ( Mentha Piperita),   ilimiz üreticileri açısından da önem arz etmektedir. Dolayısıyla ilimizde nane ( Mentha Piperita)  yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla İl Müdürlüğümüz 2017 ve 2019 yıllarında Meram, Selçuklu ve Beyşehir ilçelerinde toplam 5 üreticiyle 7 da alanda nane üretimi demonstrasyonu gerçekleştirmiştir. Üretilen nanelerin uçucu yağları çıkartılarak pazara sunulması hedeflenmektedir.          

Dünya nüfusunun yüzde 64′ünün bitkileri tedavi amaçlı kullandığı, dünya genelinde kullanılan ilaçların yüzde 25′inin bitkilerden yapıldığı bir dönemde; "Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projeleri" İlimiz üreticileri açısından bir umut ve şans olacaktır.