T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

STK’LAR ORGANİK TARIMIN YANINDAKİ GÜÇ OLACAK...

Yayın Tarihi : 10.01.2020

​Bakanlığımızca yürütülen "Organik Tarımı Yaygınlaştırma ve Kontrolü Projesi" kapsamında ilimizde organik tarımı yaygınlaştırmak, tüketicilerimize sağlıklı ve güvenilir ürünler sunmak, organik ürünlerin tüketimini artırmak amacıyla İl Müdürlüğümüz projeler uygulamaktadır.

Uygulamış olduğumuz bu projelerden en önemlilerinden biri de "Organik Tarımda Sertifikasyon Projesi" dir. Bu proje kapsamında 300 üreticimizin organik tarım sertifikasyon ücretleri Bakanlığımız finansmanıyla İl Müdürlüğümüz tarafından karşılanmıştır. Beş yıldır devam eden bu projemizde Organik Tarım Mevzuatı gereği grup sertifikasyonlarında bir müteşebbis olarak bir tüzel kişilik olması gerekmektedir. Konya Organik Tarım Derneği (KONORDER) bu projemizde müteşebbis olarak görev almış ve bu güne kadarda görevini başarıyla yürütmüştür. Bu yıl itibarı ile  Organik Tarımda Sertifikasyon Projemiz sona ermiştir. Ancak bu seneden itibaren bu projede derneğimize üye üreticilerimizin ve kayıt işlemlerinin takibi, üretim, işleme, pazarlamaya yönelik sorunlarının çözümüne yönelik teknik desteklerimiz devam edecektir.

Sivil Toplum Kuruluşları artık günümüzde toplumları yönlendiren, çalıştıran temel faktörler olarak düşünülmelidir. KONORDER, organik tarımın yaygınlaştırılmasına, tanıtılmasına katkıda bulunmak,  organik ürünlerin tüketimini teşvik etmek, üreticileri her türlü kimyasal kökenli girdi zararına karşı bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmak ve konu ile ilgili bilimsel araştırmaların yapılmasına çalışmak amacıyla kurulan bir dernektir.

Modern toplumlarda, artık kâr amacı gütmeyen, toplumun kolektif yararı esasına göre çalışan, kamuoyunu aydınlatan ve yönlendiren gönüllülük esasıyla hareket eden, hizmet veren üyelerinin ve toplumun taleplerini gerek siyasal otoriteye gerekse de kamuoyuna ileten  kuruluşlar olarak hareket eden STK' lar ön plana çıkmaktadır.

Amacı toplumun ve çevrenin faydasına çalışmak olan Konya Organik Tarım Derneğinin gelecek yıllarda da etkinliğini, verimliğini artırması ve kurumsallaşmasını geliştirmesi amacıyla KONORDERE teknik desteklerimiz devam edecektir. Bu kapsamda Derneğin Genel Kurul toplantısının yapılmasında İl Müdürlüğümüz ev sahipliği yapmış, aynı zamanda KONORDER'in kurumsallaşmasında ve tanınırlığının artırılmasında önemli katkılar sağlayacak olan Derneğin Strateji Planı ile İletişim Stratejisi Planı İl Müdürlüğümüzün desteğiyle yapılmıştır.

Stratejik Plan; görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmede maddi ve insan kaynaklarımızın daha etkili kullanılmasında olanak sağlayan bir plandır. Bir iletişim stratejisinin oluşturulması ise bilim değil sanattır. Etki yaratmanın ve bir kuruluşun sesini duyurmasının fırsatları hiç beklenmedik zamanlarda ortaya çıkabilir. Dolayısıyla, elde bir stratejinin bulunması önemlidir; böylece hem bu tür fırsatları ortaya çıkarma hem de çıktığında bunlardan yararlanma imkânları artmış olacaktır.

Hazırlanan Stratejik Planlar Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Derneğinin hazırlamış olduğu " Türk Sivil Toplum Kuruluşlarının Yönetim Kapasitesinin ve Saygınlığının Artırılması" başlığı altındaki AB Projesi gereği hazırlanmıştır. Proje kapsamında Türkiye geneli 12 STK'nın Stratejik planlarının hazırlanması amaçlanmıştır. Bu Projenin 12 ortağından biri olan KONORDER'in Stratejik Planının ve İletişim Stratejisi Planının hazırlanmasında İl Müdürlüğümüz destek sağlamıştır. Proje kapsamında hazırlanan stratejik planlar içerisinde KONORDER'in Stratejik Planları birinci olmuştur.

Konya Organik Tarım Derneğinin Yönetimini ve üyelerini, bu projeye teknik destek sağlayan İl Müdürlüğümüz konu uzmanlarını tebrik eder başarılarının devamını dilerim.