T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GIDA DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR...

Yayın Tarihi : 24.01.2020

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yapılan Gıda denetim hizmetleri İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.  İl ve İlçe Müdürlüklerimizce 2019 yılında 18.150 işletmeye 36.194 adet denetim yapılmıştır. Bu denetimler neticesi işyerine 738 adet (5.500.000 TL.) İdari para cezası uygulanmıştır. Yine aynı dönemde 2.400 gıda ve yem numunesi alınmış olumsuz çıkan 169 numuneye idari işlem tesis edilmiştir. Ayrıca insan sağlığına aykırı ürün üreten ve ürünlerinde taklit tağşiş yapan firmalar Tarım ve Orman Bakanlığımızca kamuoyuna ifşa edilmiştir. Bu tür firmaların takibine 2020 yılında da devam edilecektir.

174 ALO GIDA hattı, tüketicinin gıda ile ilgili her türlü bilgi alma talebi, ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla 14 Şubat 2009 tarihinde faaliyete geçmiştir.

Tüketicilerin "gıda" ile ilgili her türlü şikayet ve talebi, Türkiye'nin her yerinden çağrı merkezine bildirilmektedir. Bu çağrı merkezi tarafından alınan ihbar ve şikâyetler web tabanlı yazılımlar sayesinde içeriğine göre ya Bakanlığımıza ya da daha önce 81 ilde belirlenen temas noktalarına değerlendirilmek üzere iletilmektedir. Yapılan denetim ve değerlendirme sonucu yapılan işlemler ile ilgili bilgiler aynı web yazılımına kaydedilmektedir. Tüketiciler ya Alo174'ü tekrar arayarak ya da kendisine verilen başvuru numarası aracılığıyla www.alo174.gov.tr internet adresi üzerinden şikâyet ve talebinin sonucunu öğrenebilmektedirler.

Gelen başvurular en geç 15 gün içerisinde cevaplandırılmaktadır. Şikâyete konu olan ürünlerden numune alınması ve analiz yapılmasının gerekmesi durumunda 15 gün içerisinde bir ön bilgi verilerek süreç içerisinde yapılan işlemlerle ilgili bilgi güncellemesi yapılmaktadır.

Alo Gıda Hattı Çağrı Merkezine iletilen başvuruların Bakanlıkta  da eş zamanlı olarak takibi sağlanmakta, böylece mümkün olan en kısa zamanda sonuca ulaşılabilmektedir. İlimizde de 2019 yılında 1698 müracaat alınmıştır. Bu müracaatlara istinaden denetimler yapılmış 202 işyerine idari para cezası uygulanmıştır.

Tüm tüketicilerden beklentimiz gıda ile ilgili karşılaştıkları problemlerde mutlaka 174 alo gıda hattını aramalarıdır.

İl Müdürlüğümüz sadece denetim işlemleri yapmayıp aynı zamanda uzman personelleri aracılığıyla güvenilir gıda konusunda ilk ve orta dereceli okullarda eğitim vermektedir. 2019 yılı içerisinde de 950 öğrenciye bu eğitimler verilmiştir. Gıda sektörüne yönelik te 1100 kişiye hijyen eğitimi ve mevzuat eğitimi yapılmıştır.