T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ KAPSAMINDA EKMEK FIRINI DENETİMLERİ ARTTIRILDI

Yayın Tarihi : 20.03.2020

Bakanlığımız gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar, gıda hijyenine ilişkin genel kuralların kontrolünü kamudan aldığı yetki ile eksiksiz yürütmektedir. Son günlerde Dünyada pek çok ülkede yaşanan yeni Koronavirüs hastalığı (Covid-19) kaynaklı olağanüstü durum, yeterli önlemi almakta geciken ülkelerde kayıpların artmasına neden olmuştur. Ülkemizde benzeri olumsuzlukların yaşanmaması için gıdanın hazırlanması, sunumu ve servis edilmesi sırasında virüsün yayılmasının engellenmesi amacıyla İl ve İlçe müdürlüklerimizde görev yapan Kontrol Görevlileri tarafından özellikle, evlerimizin olmazsa olmazı olan ekmeklerimizi üreten Ekmek Fırınlarına yönelik denetimlerimiz sıklaştırılmıştır. 

Ekmek Fırınlarında, yapılan kontrol ve denetimler kapsamında özellikle;

  • Gıda Hijyen Yönetmeliği hükümlerinin sağlanıp sağlanmadığı,
  • Fırınlarda Çalışan Personelin sağlıkla ilgili takiplerinin yapılması, ateşli hastalığı olanların, işletmeden sağlığına kavuşana kadar uzaklaştırılmasının sağlanması,
  • Üretim yerinde hijyen bariyerlerinin yapılması, el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipmanların eksiksiz, sağlam ve çalışır durumda olduklarının kontrolü, lavabo, duvar, zemin, tavan ve üretim alet ve ekipmanlarının ve personel sosyal alanlarının dezenfeksiyon sıklığının işletme tarafından artırılması,
  • Koruyucu tedbirler kapsamında özellikle gıda ile temas eden çalışanların eldiven, maske ve bone kullanmalarının sağlanması,
  • Üretim, dağıtım, perakende satış yerlerinde ise, lavabolarda sıvı sabuna ilave olarak dezenfektan ya da belli oranlarda çamaşır suyu içeren solüsyonların kullanılması, konularında yoğunlaşılmaktadır.