T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Milli PEHLİVAN07 ve ATAEM-7 Soya Çeşitlerimiz Tanıtıldı…

Yayın Tarihi : 1.10.2020

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yapılan Kurumlar Arası İş Birliği Yayım Projeleri kapsamında Selçuklu İlçemize bağlı Aşağıpınarbaşı Mahallesinde önder çiftçimiz Ziya ER'e ait tarlada kurulan 9 dekarlık demonstrasyonumuzda, BATEM araştırıcıları tarafından geliştirilen ve tescil ettirilen, yerli ve milli PEHLİVAN07 silajlık mısır ve ATAEM-7 soya çeşitlerimizin tanıtımı için İl Tarım ve Orman Müdürümüz Ali ERGİN, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Süleyman SOYLU, Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali KÜÇÜKHARMANCI,  kurumumuz personelleri ve üreticilerimizin katılımları ile tarla günü düzenlenmiştir.

İlimizde 938.000 dekar alanda yem bitkileri üretimi yapılmakta olup bunun 382.000 dekarlık (%40) kısmında silajlık mısır üretimi yapılmaktadır.  Soya üretimi ise bölgemizde 138 dekarlık küçük bir alanda yapılmakta olup silajlık olarak üretimi yoktur. Soyada ülkemiz net ithalatçı ülke konumunda olup 2019 yılında 2,5 milyon tonun üzerinde soya ithal edilmiştir. Mısır yetiştiriciliği için kullanılan tohumda da büyük oranda dışa bağımlı bulunmaktayız. Mısır üretimi yıllar itibarı ile büyük oranda artış gösterirken soya üretiminde de üretim alanı artmaktadır. Bakanlığımız bünyesinde Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve diğer Araştırma Enstitülerimiz tarafından geliştirilen yerli mısır ve soya çeşitlerinin varlığı memnuniyet vericidir.  Ancak bu çeşitlerin Ülkemizde ve bölgemizde tanıtımı ve kullanımının yaygınlaştırılması yeteri düzeyde gerçekleştirilememiştir.   

Tamda bu noktada bu çalışmamızın hedefi ortaya çıkmaktadır. Hedef, yerli üretim tohumlarımızın bölgemizde üretici şartlarında demonstrasyonlarının kurularak tanıtılmasının sağlanması ve ekim alanlarının artırılmasıdır.  Ayrıca silajlık mısırın soya ile birlikte ekilip hasatta harmanlanarak silaj yapılması ile silajın besin değeri yükselecek ve kaliteli yem elde edilecektir. Soya danesinde ham protein oranı % 36-42'dir. Normal şartlar altında silajlık mısırın tek başına silaj yapımında ham protein oranı %7 iken,  soya fasulyesi ile beraber silaj yapılmasıyla ham protein oranı %12-14'lere çıkmaktadır.

Bu veriler doğrultusunda kurmuş olduğumuz demonstrasyon parsellerinde Pehlivan07 silajlık mısır çeşidi tohumları 12 Mayıs 2020 tarihinde ekilmiş Mayıs ayı sonlarında soğuktan zarar görmelerine rağmen gelişmelerine devam etmiş ve Eylül ayı sonunda 3-3,5 metre boylanmışlardır. 70 cm sıra arası ve 19,5 cm sıra üzeri mesafede gerçekleştirilen ekim normunda örnekleme usulü hesap ettiğimiz değerlere göre dekardan 10.504 kg verim elde edilmiştir.  Ataem-7 soya çeşidimizin de aynı tarihte ekimi gerçekleştirilmiş, sıra arası 70 cm, sıra üzeri mesafe ise 5 cm olacak şekilde ekim yapılmış ve soğuk zararı gözlemlenmemiştir. Soyada dekara yeşil aksam verimi 2.950 kg olarak gerçekleşmiştir.

Neden bu tohumları tercih etmeliyiz? Sorusuna cevap olarak:

Yerli üretim olmaları ve dekara tohum maliyetlerinin düşük olması,

Geliştirilen bu çeşitlerin klasik ıslah metotları (melezleme) ile ıslah edilmiş olması (GDO olmamaları),

Verim değerlerinin standart çeşitlerin üzerinde olması,

Tohumda dışa bağımlılığın azalması,

Silajlık mısırın soya ile birlikte ekilip hasatta harmanlanarak silaj yapılması ile silajın besin değerinin artırılması ile kıymetli bir hayvan yemi elde edilecek olması cevaplarını sıralayabiliriz. 

Demonstrasyondan elde edilecek silajın besin değerleri ile ilgili analizler silaj olumundan sonra yapılacak ve netice üreticilerimizle paylaşılacaktır.

Hayvancılıkta sürdürülebilirliğin işletme maliyetlerinin düşürülmesi ile direk alakalı olduğu günümüzde birim alandan ve sudan kıymetli yem üretimi hayvancılık açısından üzerinde durmamız gereken en önemli noktalardan biridir.