T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KOP Bölgesinde Fide Dikim Makinesi İle Uygulama Projesi

Yayın Tarihi : 27.11.2020

Ülkemizde nüfusun hızla artması ve sağlıklı beslenmede sebzenin öneminin vurgulanması nedeni ile; artan gıda talebini karşılamak ve katma değeri yüksek turfanda ürünler elde etmek için sebzeciliğin geliştirilmesi gerekmektedir. Sebze ihtiyacının fazla olması, sebze yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapılmasını ve sebze yetiştirilen alanların arttırılmasını gerektirmektedir. Bu da sebze tarımında, geleneksel yöntemlerin bir kenara bırakılarak, ileri teknolojilerden yararlanılan bir sektör haline getirilmesi ile mümkün olacaktır.

KOP Bölgesinde Fide Dikim Makinesi İle Uygulama Projesi; Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 2020 Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi(KOP TEYAP) Mali Destek Programı kapsamında Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak sunulmuş ve KOP idaresi tarafından desteklenme kararı alınmıştır. Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği projede ortak kuruluş olarak yer almıştır. Projemiz kapsamında 3 adet 4 sıralı fide dikim makinesi ve 3 adet 5 sıralı fide dikim makinesi temin edilmiştir. 6 adet fide dikim makinesi, çiftçilerimizin hizmetine sunulmak üzere Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği'ne devredilerektir.

KOP Bölgesinde Fide Dikim Makinesi İle Uygulama Projesi, İlçe Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve uygulanan, KOP idaresi tarafından desteklenen, Meram Belediyesi, Karatay Ziraat Odası, Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği'nin  ortak kuruluş olarak yeraldığı "KOP İle Doğru Fide, Verimde Kalite Projesi" kapsamında tesis edilen hazır fide üretim tesisinin devamı niteliğindedir. Proje bünyesinde temin edilen  6 adet fide dikim makinesi, Meram Belediyesi tarafından fide üretim tesisinin yapımı için tahsis edilen arazide muhafaza edilecek olup. Makinelerin bakım, muhafazasından, Meramlı çiftçilerimizin hizmetine sunulmasından Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği sorumlu olacaktır. 

Proje bütçesinden alınan 6 adet fide dikim makinesi ile çiftçilerimize pratik ve teorik eğitimler verilecektir. Eğitimler, İlçe Müdürlüğümüz, teknik elemanları tarafından yapılacaktır. Fide dikim makinesi, viyol içerisinde üretilmiş tüm fideler dikebilecek, sıra üzeri fide aralığı 16-170 cm arasında ayarlanabilecek, fide dikim derinliği istenilen derinlikte ayarlanabilecek, makine iz genişliği değiştirilebilecek özellikte tasarlanmıştır. 4 kişinin elle 1 günde(8 saatte) fide çukurunu hazırlayarak, 1.500-2000 civarında fide dikebilmesine rağmen, fide dikim makinesi ile 1 saatte 4 kişi ile 5-6 dekarlık alanda 40.000-48.000 civarında fide dikilebilecektir. Projemiz İlçe mahallelerinde ve diğer İlçeler için örnek teşkil edecek olup zamanla makine ile dikim yöntemi yaygınlaşacaktır.

Bölgemizde, tarla sebzeciliğinde ekim ilkbaharda nisan ayında başlar ve sebze fidelerinin toprakla buluşturulduğu bu aylarda açık alanda toprak tavında yakalandığı anda hızlı bir şekilde dikimlerin yapılması gerekmektedir. Fide dikim işleminde işçiliğin zor olması, bu işin yere eğilerek yada oturarak yapılıyor olması nedeni ile, fide dikim işlemi için işçi bulmak zorlaşmaktadır. Tarla sebzeciliğinde makine ile sebze fidesi dikim işleminde, fide dikim makinesinin yaygınlaşması durumunda, sebze fidesi dikimi için kısıtlı olan zamandan en üst seviyede yararlanma sağlanmış olacaktır.

Hayatın devamlılığı için en önemli kaynaklardan biri olan gıdanın, üreticisi, çiftçilermize ;  Fide Dikim Makineleri verimli, bereketli ve hayırlı olsun.