T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BAKANLIĞIMIZ DESTEKLİYOR KONYA ÜRETİYOR…. Konyada Kuru Fasulye Üretimi Gelişiyor

Yayın Tarihi : 29.04.2021


Bakanlığımız 2021 yılı yatırım programı dâhilinde, ülke ihtiyaçlarına cevap verecek miktarda ve kalitede ürünün istenilen yer ve zamanda pazara sunulabilmesi, diğer ülkelerle rekabette üstünlüğün sağlanarak dış satımın artırılması, ayrıca bu sektörde hizmet verenlerin sosyo-ekonomik koşullarının iyileştirilerek refah düzeylerinin yükseltilmesi, üretim faktörlerinin etkin kullanılmasını sağlayarak çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen tekniklerin kullanılması, dolayısıyla üretimin artırılması ve kalitenin yükseltilmesi amacıyla 'Bitkisel Üretimi Geliştirmesi Projesi' uygulanmaya başlamıştır. Bu kapsamda 2021 yılında ilimizde Müdürlüğümüzce hazırlanan ve Bakanlığımızca uygun görülen 4.750.000 TL'lik bütçe ile Kuru Fasulye, Mercimek, Arpa ve Yulaf Üretiminin Geliştirilmesi Projeleri yürütülecektir.

Kuru fasulye tohum dağıtımı için Kadınhanı İlçemizde çiftçilerimizle bir araya gelen İl Müdürümüz Ali ERGİN konu hakkında yaptığı açıklamada ; "Türkiye'de yemeklik tane baklagiller içerisinde önemli bir yeri olan kuru fasulye, içerdiği protein oranının yüksek olması (%23–24) nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. İlimizde 2020 üretim sezonunda 185.900 dekar alanda kuru fasulye ekimi yapılmış ve 62.408 ton kuru fasulye hasadı gerçekleşmiştir. TÜİK 2019-2020 pazarlama yılı verilerine göre ülkemizin yeterlilik oranı kuru fasulye için %88'dir.

Ülkemizde yaygın olarak tüketilen kuru fasulye önemli bir bitkisel protein kaynağı olup, hızla artan nüfusumuzun beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Fasulye yetiştiriciliğinde birim alandan yüksek verim elde edilmesi gerek üretici gerekse ülke ekonomisi açısından önem taşımaktadır. Bilindiği üzere baklagiller; kurak alanlarda; toprağa azot bağlayarak doğal gübreleme yapan, topraktaki organik faaliyetleri canlandıran, bir sonraki ürün için azot ve su birikimi yapan, tuzu topraktan uzaklaştıran sera gazlarını azaltıcı etkide bulunan doğa ve toprak dostu materyallerdir. Ülkemiz topraklarının genelinin organik maddece fakir ve alkali topraklar olduğu düşünüldüğünde ekim nöbetinde kullanımının yaygınlaştırılması oldukça önemlidir.

İlimizde arz açığının azaltılması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması, toprak yapısının düzeltilmesi ve kuru fasulye üretim alanlarının artırılması için Müdürlüğümüz tarafından 2021 yılında yürütülecek olan 'Kuru Fasulye Üretiminin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında Sarayönü, Selçuklu, Hüyük, Kadınhanı, Beyşehir ve Derebucak ilçelerimizde sertifikalı kuru fasulye tohumu dağıtımları yapılmaktadır. Bugün projenin uygulandığı tüm ilçelerimizde % 25 çiftçi, % 75 Bakanlık katkılı 1.937.500 TL bütçeli 100 ton sertifikalı yerli kuru fasulye tohumunu 340 çiftçimize 7.500 dekar alanda ekilmek üzere çiftçilerimiz ile buluşturuyoruz.

Projemizde yararlanan bütün çiftçilerimize hayırlı olsun" dedi.