T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BAKANLIĞIMIZ DESTEKLİYOR, KONYA ÜRETİYOR

Yayın Tarihi : 8.10.2021

Bitkisel Üretimi Geliştirmesi Projesi kapsamında Tuzlukçu İlçemizde tohum dağıtım programı düzenlendi. Program Konya İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Fevzi TOSUN, Tuzlukçu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa YILMAZ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Niyazi Emrah ÇEREZ, Tuzlukçu Ziraat Odası Başkanı Yılmaz AVCI , kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşların  katılımı ile gerçekleşti.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın tarımsal üretime verdiği destekler kapsamında Sayın Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ'nin talimatları ile Bakanlığımız 2021 yılı yatırım programı dâhilinde İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan 'Bitkisel Üretimi Geliştirmesi Projesi' kapsamında bu yıl ilimizde 4.750.000 TL'lik bütçe ile %50 ile % 75 Bakanlığımız hibeli Kuru Fasulye, Mercimek, Arpa ve Tritikale Üretiminin Geliştirilmesi Projeleri yürütülmektedir.

"Bakanlığımız Destekliyor Konya Üretiyor" sloganı ile çıktığımız bu yolda bu güne kadar 12 ilçemizde yerli ve milli 200 ton kımızı ve yeşil mercimek ve 100 ton kuru fasulye ve 2.250 kg susam tohumu çiftçilerimize dağıtılmış ve 27.000 dekar alanda tohumun toprak ile buluşması sağlanmıştır. Bu hafta içinde ise 9 ilçemizde 140 ton Arpa tohumu, 75 Ton tritikale ve 28 ton kırmızı mercimek tohumu dağıtımı gerçekleştirerektir.

 

İlimizin de içinde bulunduğu İçanadolu bölgesinde sulama koşullarının yetersizliği ve ortalama yıllık yağış miktarının 320 mm olması gibi nedenlerden dolayı 3 milyon dekar alan nadasa bırakılmaktadır. Bu hafta tohum dağıtımı yapacağımız Emirgazi, Kadınhanı, Sarayönü, Yunak, Tuzlukçu ve Ilgın ilçelerinde kıraç alanlarda nadas uygulaması yapılmaktadır. Bu ilçelerimizde yaklaşık 900.000 dekar alan nadas olarak bırakılmakta olup, bu nadas alanından 11.000 dekarlık kısmının üretime katılması sayesinde çiftçilerimize ekonomik katkı sağlamak mümkün olacaktır.

İlimizdeki hububat ekilişi içerisinde tritikale ekimi yapılan alan sadece %0.29 'luk bir alana tekabül etmektedir. Dünya besin kaynakları arasında birinci derecede öneme sahip olan tahıllar arasında tirtikale önemli bir türdür. Geniş bir kullanım alanı olan Tritikale'nin hastalıklara, zararlılara, kuraklığa, asit ve problemli topraklara karşı dayanıklı veya toleranslı olduğu anlaşılmış ve tahıl yem çeşitleri yerine geçebileceği ortaya konmuştur. Bu özelliklerinden dolayı girdisi oransal olarak daha az olduğundan çevreyi koruma özelliğine de sahiptir. Tritikalenin ilk yıllarda öğütme ve pişirme özelliklerinin düşük olmasından dolayı insan gıdası olarak kullanılması sınırlı olmuştur. Son yıllarda sağlanan gelişmeler ile tritikale insan gıdalarının üretiminde tek başına kullanılabildiği gibi özellikle kaliteli buğday unu ile değişik oranlarda karıştırılarak pasta, bisküvi, ekmek ve makarna yapımında kullanılabilmektedir.

Proje kapsamında Tuzlukcu ilçemizde % 75 hibeli 30.000 kg yerli ve milli sertifikalı Tritikale tohumu, 66 çiftçimize (4 Kadın Çiftçi) toplamda 1.300 dekarlık alanda ekimi yapılmak üzere teslim edilmiştir.

Projemizden yararlanan bütün çiftçilerimize hayırlı olsun.