T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TÜRKİYE’DE BİR İLK, SERTİFİKALI ORGANİK TOHUM ÜRETİMİ BAŞLIYOR

Yayın Tarihi : 8.11.2021

İlimizde organik tarımı yaygınlaştırmak, tüketicilerimize sağlıklı ve güvenilir ürünler sunmak, amacıyla İl Müdürlüğümüz Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün finansmanıyla projeler uygulamaktadır. "Organik Tohum Olsun; Bol, Bol Bereket Olsun" Projesiyle İl Müdürlüğümüz bir ilke imza atarak ülkemizde ilk defa "Sertifikalı Organik Tohum Üretimi" nin startını vermiştir.

Türkiye'de üretilen tohumun % 30 ilimizde üretilmektedir. Patates, arpa, ayçiçeği, yonca, taze/kuru fasulye, macar fiği, bezelye, aspir, turp, dereotu, havuç gibi ürünlerin "Sertifikalı Tohum" üretimlerinde ilimiz birinci sırada yer alırken; buğday, yem bezelyesi, korunga, tatlı mısır, tere, bamya, acur, kereviz mercimek gibi ürünlerin "Sertifikalı Tohum" üretimlerinde de ilimiz ikinci sırada yer almaktadır. Dolayısıyla "Sertifikalı Organik Tohum" üretiminin ilimizde yaygınlaşması kolay olacaktır. Tohum üretimi genellikle sözleşmeli üretim ile yapılan ve pazar sorunu olmayan bir üretim modelidir. Organik tohum üretim alanlarımızın artmasıyla birlikte ilimizde organik tarım da yaygınlaşacak ve kırsal kalkınmamıza da destek sağlayacaktır.

Sebze, tahıl ve bakliyat tüketimi halkımız arasında oldukça yaygındır. Özellikle ekmek, bakliyatlar ve sebzeler temel gıdalarımızın başında gelmektedir. Çok tüketilen ürünlerin güvenilir olması insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Üretimin temelini tohum teşkil etmektedir. Tohum varlık sebebimiz geçmişten geleceğe uzanan en zengin mirasımız, geleceğe karşı sorumluluğumuz, umudumuzdur. Her tohumun yaşam döngüsü sunucu oluşan tohumlar, bolluğun, bereketin, sağlığın ve şifanın adresidir. Tohuma sadakat, geçmişe ve geleceğe sadakattir. Dolayısıyla organik ürünlerin temeli de organik tohuma dayanmaktadır. Oysa ülkemizde sertifikalı organik tohum üretimi yok denecek kadar azdır. İl Müdürlüğümüz, ülkemizdeki bu açığı kapatmak, sertifikalı organik tohum üretimini ülkemizde yaygınlaştırmak amacıyla "Sertifikalı Organik Tohum" üretimini başlatmıştır.

İlimizin geniş bir coğrafyaya sahip olması dolayısıyla birçok ürünün yetiştirilmesine de imkan sağlamaktadır. Bu yönüyle ilimiz coğrafyasında organik tarımın rahatlıkla uygulanabileceği bölgelerimiz mevcuttur. İlimizde 2020 yılı üretim verilerimize göre 855 üretici 53.476 da alanda organik tarım yapmaktadır. Buğday, arpa, vişne, kiraz, çilek, badem, üzüm, elma, ceviz, havuç, yonca, nohut, fasulye, mercimek, kimyon, patates gibi ürünler ilimizde organik olarak üretilen ürünlerdir.

Bu proje kapsamında; Ereğli ilçemiz Kuzukuyu mahallesinde 25 da alanda "Sertifikalı Organik Buğday Tohumu", "Meram ilçemiz Evliyatekke ve Kilistra mahallelerinde toplam 10 da alanda "Sertifikalı Organik Kuru Fasulye Tohumu", ile yine Meram ilçemiz Evliyatekke ve Akören ilçemiz Tülce mahallelerinde toplam 3 da alanda "Standart Organik Sebze Tohumu" üretimi gerçekleştirilecektir. Projemiz gereğince kullanılacak olan orijinal ve standart tohumluklar, Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerimiz tarafından ıslah edilerek tescil edilmiş yerli çeşitlerimiz olacaktır. Bu projemiz aynı zamanda yerli tohumlarımızın tanıtımını da yaparak kullanımını da teşvik edecektir.

Tüm tüketicilerimizi organik ürün tüketmeye; tüm üreticilerimizi de organik ürün üretmeye davet ediyoruz.