T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ENDEMİK TÜRLERDEN OLAN YAĞ BALIĞI BIRAKARAK SU KAYNAKLARIMIZI DESTEKLİYORUZ

Yayın Tarihi : 24.11.2021

                Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ' nin büyük önem verdiği, kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın kaliteli, ucuz ve sağlıklı gıda ihtiyaçlarının karşılanması, ticari ve sportif amaçlı balıkçılığın desteklenmesi, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanılması ve kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılması için, su ürünleri kaynaklarımızı balıklandırmaya devam ediyoruz.

            Türkiye 'de sadece Beyşehir ve Seydişehir ilçelerine has bir tür olan ve günümüzde nesli tükenmekte olan yağ balığının anaçları doğadan alınıp üretilerek tekrar ait olduğu sulak alanlara bırakılarak neslinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla; Müdürlüğümüzce, İl Müdür Yardımcısı İsa KAPLAN, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Yücel DOĞAN ve Seydişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz ÜNÜVAR'ın katılımlarıyla Seydişehir Kuğulu Park Göletine yaklaşık 2.000 adet anaç yağ balığı bırakılmıştır.

            Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz tarafından, yürütülen "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Eğirdir Balık Üretim tesislerinde üretilen yağ balığı 23/11/2021 tarihinde, Konya ili Seydişehir ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kuğulu Park göletine 2.000 adet anaç yağ balığı balıkçılarımız ve bölgedeki vatandaşımızın katılımı ile bırakılmıştır.

            İlimiz sınırları içerisinde bulunan göl, gölet ve baraj göllerinde sazan balığı başta olmak üzere sudak, havuz sazanı, kadife, kerevit, tatlı su kefali,  toplam 544 ton/yıl üretim  553  su ürünleri kooperatifi üyesi balıkçımız ve amatör ve sportif amaçlı olta balıkçılığına gönül vermiş vatandaşlarımızla avcılığı yapılarak ekonomimize katkı sağlamaktadır.

            Ülkemiz biyoçeşitliliğin korunması ve su ürünleri kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılabilmesi için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması suretiyle balık başta olmak üzere su ürünlerinin en az bir kez üremelerine imkân tanınması büyük önem arz etmektedir.