T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KUR TUZAĞI YAKALA TUTA'YI PROJESİ

Yayın Tarihi : 2.12.2021

Kur Tuzağı Yakala Tutayı; Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayım Daire Başkanlığı Tarımsal Yayım Projesi kapsamında Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak sunulmuş ve Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığının Koordinasyon ve Tarımsal Yayım Hizmetleri Projesi Kapsamında desteklenme kararı alınmıştır. Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği projede ortak kuruluş olarak yer alacaktır. Projemizin bütçesi toplam 30.358 TL olup bütçenin tamamı Tarımsal Eğitim ve Yayımlar Daire Başkanlığınca finanse edilmiştir. Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği proje sırasında, eğitim toplantıları ve tarla günü için mekan temini, biyoteknik mücadele yöntemini yaygın hale getirmek adına daha fazla çiftçiye ulaşmak vs. konularında görevli olmak üzere projeye ortak olmuştur.

Projemiz 2 yıllık bir süre kapsamında Meram İlçemizde açık ve serada domates yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı Karahüyük, Alakova, Yenibahçe, Yaylapınar, Harmancık isimli 5 mahallemizde gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında, üreticilerimize serada ve açık alanda domates yetiştiriciliği, domates güvesi yaşayışı ve zararı, biyoteknik mücadelenin önemi ve domates güvesi ile biyoteknik mücadelenin önemi konularında eğitim ve yayım çalışmaları düzenlenmiştir. Ardından üretim sezonu içerisinde proje kapsamında olan mahallelerimizde Mayıs-Haziran-Temmuz Ağustos-Eylül aylarında açık alan ve seralarda kurulan tuzaklar ile yapılacak olan demonstrasyon ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz sorumlu personelleri tarafından her hafta tuzak takibi ile zararlı popülasyonu belirlenip ve yakalanan zararlı sayısı kayıt altına alınmıştır. Ekim aylarında yapılacak olan çiftçi işletmesi ziyaretleri ile tuzaklardan alınan sonuçlar çiftçiler ile paylaşılarak bilgi alışverişi sağlandı. Proje kapsamında olan bir alanda tarla günü yapılarak davet edilecek olan bölge çiftçilerinin de proje konusu ve sonuçlar hakkında görsel olarak bilgilendirilmesi sağlanacaktır. Aralık ayında yapılacak olan kapanış raporu ile projemiz sonlandırılmış olacaktır.

Meram 1lçemizde açık alan ve seralarda domates yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmaktadır. İlçemizde domates üretiminin 300 dekan serada, 7000 dekanı ise açık alanda yapılmaktadır. Yıllık ortalama domates üretim potansiyelimiz 35.000 bulmaktadır. Ülkemizde domates yetiştiriciliğinde en büyük problem haline gelen Domates Güvesi zararlısının oluşturduğu ekonomik kayıp, ilçemiz domates çiftçisinin de en büyük sorunu olarak dikkat çekmektedir. İlçemizde 2010 yılından bu yana domates yetiştiriciliği yapılan alanlarda domates güvesine karşı yoğun bir kimyasal mücadele programı uygulanmıştır. Ancak zamanla ilaca karşı dayanıklılığını artıran Domates. Güvesi ile etkili bir kimyasal mücadele sağlanamaz hale gelmiştir.

Proje 130 dekar açık ve sera alanında gerçekleştirilmiştir. Projeyi uyguladığımız 5 mahallede (Karahüyük. Alakova, Yenibahçe, Yaylapinar, Harmancık) 52 üreticiye proje kapsamında teorik ve uygulamalı eğitimler verilmiştir. Üreticilere eğitim verilikken liflet, kalem ve not defteri dağıtımı yapılmıştır. Proje bütçesi ile temin ettiğimiz delta tuzak+askı ipi, delta insört kart, tuta feromonu, su tuzağı, sarı yapışkan tuzak ve tuta tülü dağıtılarak sahada uygulamalı eğitimlerle kullanım şekli anlatılmıştır. Üretim sezonu boyunca tuzaklar haftalık takip ve kontroller sonucunda üreticilere hem kimyasal mücadele zamanını belirleme öğretilip zamanında yeterli düzeyde kimyasal mücadele yapılmış oldu hem de su tuzağı ve diğer biyoteknik mücadele ekipmanlarıyla zararlılarla mücadele edildi. Kontrollü ve zamanında kimyasal mücadele ile biyoteknik mücadele yöntemleriyle domates güvesiyle daha iyi sonuç alınan bir mücadele gerçekleştirilmiş olup verim ve kalitede artış sağlanmış, üreticinin kazancı artırılmış oldu. Bu durum diğer üreticilerin de ilgisini fazlasıyla çekerek, uygulamanın bu şekilde İlçe ve İl  genelinde yaygınlaşacağı düşünülmektedir. Kur Tuzağı Yakala Tuta'yı Projemizle zararlı ile mücadele edemeyip zor durumda kalan hatta domates yetiştiriciliğinden vazgeçmeyi düşünen üreticilerimiz için bir çözüm sağlamış olacağız.

Rekabetçi, sürdürülebilir bir kırsal kalkınma hedefine ulaşmak, tarımsal ürünlerde artan hastalık ve zararlı populasyonlarıyla kimyasal mücadele etmek, yüksek kalite ve verimde ürün almak her geçen gün zorlaşmaktadır. İlçemizde önemli bir yer tutan domates yetiştiriciliğini Domates Güvesi (Tuta absoluta) zararlısına karşı biyoteknik mücadele ile yüksek kalitede verim alarak mevcut üreticilerimizin potansiyelini ve domates yetiştiriciliğinin artırılması hedeflenmektedir. Konya'mıza ve Bölgemize hayırlı olmasını dileriz.