T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı Etkinliğimiz Tamamlandı

Yayın Tarihi : 23.05.2022

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2022 yılını Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı ilan etmiştir. Bu kapsamda  Konya'da Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği konusunda farkındalığın arttırılması amacıyla Sarayönü İlçemizde etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kapsamında Sarayönü İlçemizde bulunan Beşgöz Göleti ve Alabalık Üretim çiftliği ziyaret edildi.

            Sarayönü Kaymakamı Lütfullah GÖKTAŞ, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali ERGİN, Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz SOLAK, Sarayönü Konuklar Tarım İşletmesi Müdürü Metin YURTDAKAL, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Haydar KURT, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Yücel DOĞAN, Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat KOÇAK, Halil Bahçeci Okul Müdürü Seyfullah SOLTEKİN, kurum temsilcileri, teknik personeller, lider çocuk kampı öğrencileri, öğretmenler ve üreticiler  katılım sağladı.

Katılımcılar, Sarayönü  Beşgöz Göleti ve Alabalık Üretim çiftliğinde  balık üretimi ile ilgili incelemelerde bulundu.

Alabalık üretim çiftliği sahibi Haydar YILDIRIM katılımcılara gölün yapısı ve alabalık çiftliğinin yumurtadan pazarlanmasına kadar aşamaları hakkında kuluçkahaneden başlayarak, yavru yüzdürme havuzları ve doğal havuzların başında üretimle ilgili bilgi verdi. Üretimden memnun olduklarını ve burada üretilen alabalıkların kendine has lezzet ve aromaya sahip olduğunu, doğal yer altı kaynağından oluşan Beşgöz göletinin bu bölgenin iklimine ve güzelliğine büyük katkı sağladığını ifade etti.

2022 yılını Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikten ve Lider Çocuk Kampı faaliyetlerinden dolayı memnuniyetini dile getiren Sarayönü Kaymakamı Lütfullah GÖKTAŞ, doğal kaynakların etkin kullanılması hususunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz SOLAK İlçemizde bulunan böyle bir güzelliğin tanıtılmasına "Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı" etkinliği nedeniyle vesile olan İl Müdürümüze teşekkür etti.

Programda bir konuşma yapan İl Müdürü Ali ERGİN "

İlimizde 27 adet yetiştiricilik tesisinde, yıllık 348 ton (2021 yılı) alabalık üretimi yapılmaktadır.

Bölgemizde 4 adet sulak alanda ticari balık avcılığı yapılmakta olup, bu alanlarda 370 ton su ürünü elde edilmiştir. Avcılık yapılan sulak alanlarımız, Başta Beyşehir Gölü olmak üzere Seydişehir Suğla Gölü, Halkapınar İvriz Baraj ve Çumra Apa Baraj Gölü'dür. Ayrıca ilimizde Akşehir Gölü'nde sucul bitki (saz, kamış kesimi) üretimi yapılmaktadır.

       İlimizde bulunan göl, gölet ve barajlarda ticari ve amatör balık avcılığına konu olan; Sazan, Sudak, Kadife, Akbalık, İsrail Sazanı, Kızılkanat, Gümüş, Turna, Yağ Balığı (Endemik) ve Kerevit olmak üzere 10 adet su ürünü bulunmaktadır.

         Geçmişte özellikle Beyşehir Gölü'nde büyük bir ekonomik değere sahip olan Gövce Balığı nesli avcı balıklar (predatörler) tarafından yok edilmiştir. Bu nedenle bilinçsizce su kaynaklarına avcı ve istilacı balık türleri bırakılmamalıdır. Bu konuya özgü olarak su ürünleri mevzuatında yasaklamalar mevcuttur.

Bakanlığımız, Araştırma Enstitüleri ile birlikte nesli tükenmekte olan balık türlerini doğal ortamına tekrar kazandırmak için çalışmalar yapmaktadır.

Bölgemizde endemik olarak bulunan yağ balığının üretimi Enstitülerimiz tarafından gerçekleştirilmekte ve doğal su kaynaklarımıza bırakılmaktadır. Ayrıca İl Müdürlüğümüz kiralama dönemlerinde endemik türleri avcılık kapsamına almamakta,  bu türlerin avcılığının yapılmasına müsaade etmeyerek türleri koruma altına almaktadır.

Nesli tükenmekte olan su canlılarımızın sürdürülebilirliğini sağlamak için toplum olarak bilinçlenmemiz, endemik türlerin avcılığının yapılmasına karşı duyarlı olmalıyız.

İlimizde bulunan göl, gölet ve barajlarda avcılığının yapıldığı Sazan, Sudak, Kadife, Akbalık, Kerevit  ve istilacı bir tür olan İsrail Sazanı olmak üzere toplamda 6 su ürününden balıkçılarımız ve Ülkemiz gelir elde etmektedir.

 Su ürünlerinde genel geçer bir kural vardır, her sucul canlıya bir kere üreme şansı verilmelidir. Böylelikle su ürünleri avcılığı üretimi sürdürülebilir olacaktır.

Bu temelde bölgemiz 15 Mart - 15 Haziran arası sucul canlıların üreme dönemi olması nedeniyle avcılık tamamen yasaklanmıştır. Şayet üreme döneminde balıklara bir kereliğine olsun üreme şansı verilmez ise gelecek nesillerimiz sulak alanlarımızda bu değerden yoksun kalacaktır.

Burada bizlere ve balıkçılarımıza düşen en önemli görev gelecekten emanet aldığımız doğal kaynaklarımızı korumak ve usulsüz avcılığa kesinlikle izin verilmemesidir. 

 15 Mart – 15 Haziran genel av yasağı kapsamında su ürünleri avcılığı yapılmamalıdır. Sulak alanlarımızda yasak dönem haricinde yasadışı olarak yapılan elektroşokla avcılık, kullanımı yasak olan av malzemeleri ile avcılık, bir kere üreme şansı dahi verilmeyen su ürünlerinin gelecek nesillerini tehlikeye atması dolayısıyla insanlığın geleceğine de büyük zarar vermektedir.

Bölgemizde hali hazırda 27 aktif alabalık üretim tesisi bulunmakla birlikte yaklaşık 800 ton üretim kapasitesine sahiptir. Ama mevsimsel değişimlere bağlı olarak üretimde kullanılacak suyun miktarında yaşanan düşüşler mevcut kapasitenin yaklaşık 360 tonluk miktara ulaşılabilmesine imkân vermektedir.

Her yıl düzenli olarak bölgemizde doğal su kaynaklarının balıklandırma çalışmaları yürütülmekte olup, 2021 yılında Konya'da mevcut göl, gölet ve barajlara 2.000.000 adet yavru sazan balığı bırakılmıştır. Doğal balık stoklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için her balığa bir defa üreme imkânı vermek gerekmektedir. Halkımızın daha kaliteli ve sağlıklı hayvansal besin ihtiyacının karşılanması amacıyla tükettiği balığın boy, tür ve zaman bakımından uygunluğunu denetlemek İl Müdürlüğümüzün görevidir.

2022 yılı Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı ve Lider Çocuk Tarım Kampı etkinliklerine  katkı ve desteklerinden dolayı; Konya Büyük Belediyesine, Sarayönü Kaymakamlığına, Sarayönü Belediye Başkanlığına, Sarayönü Konuklar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne, Sarayönü Alabalık Üretim Tesisi yetkililerine, Sarayönü ve Beyşehir İlçe Tarım Müdürlüklerimize teşekkür ederim" dedi.

2022 yılı Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı ve Lider Çocuk Tarım Kampı dolayısıyla öğrencilere balık ikram edilerek Balık tüketmenin insan sağlığı açısından önemi hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Katılımcılardan büyük beğeni kazanan etkinliğimiz hediye ve katılım sertifikası takdimleri ile sona erdi.