T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZDE HUBUBAT HASADI BAŞLADI

Yayın Tarihi : 5.07.2022

Konya'da 2022 yılı hububat hasadının başlaması ile birlikte İl Tarım ve Orman Müdürü Ali ERGİN biçerdöverle hasat yapılan alanları inceledi. Bu kapsamda İlimiz Karatay İlçesi Ovakavağı Mahallesinde yapılan hasadı yerinde inceleyen ERGİN, ürünlerin üretilmesi kadar hasadının ve pazarlamasının da büyük önem taşıdığını belirtti.

 Hasat programında bir açıklama yapan İl Müdürü Ali ERGİN yaptığı açıklamada;

Gerek coğrafi özellikleri gerekse iklim şartları itibariyle zengin bir tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olan bölgemizde, ağırlıklı olarak tahıl üretimi yapılmaktadır. 2021 üretim sezonunda ilimiz; 1.579.000 ton buğday ve 843.102 ton arpa üretimiyle ülkemiz üretim sıralamasında 1. sırada yer almaktadır.  Ülke genelindeki üretim miktarları dikkate alındığında ( 2020 YILI ) buğdayda %102, Arpada %97 oranında kendine yeterliliğimiz bulunmaktadır.

Başta Konya olmak üzere ülke genelinde değerli çitçilerimizin temiz ve sağlıklı sertifikalı tohuma ulaşabilmesi ve Tarımsal üretime kalite katabilmek için, 2021 yılı üretim sezonunda İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı şubesi bünyesinde bulunan Sertifikalı tohumluk kontrol birimi tarafından, 1.000.000 dekar alanda kontroller yapılmıştır. Kontrolü yapılan alanlarda  372.000 ton tohum üretilmiştir. İlimiz Türkiye'de sertifikalı tohumluk üretiminin % 30 gibi önemli bir miktarını gerçekleştirmektedir.

Ülkemizde hızla artan nüfusumuzun beslenmesinin sağlanması yanında tarıma dayalı sanayi kollarımızın hammadde ihtiyacının karşılanması ve tarım ürünleri ihracatının artırılmasının tarımsal üretim artışına bağlı olduğu bir gerçektir. Özellikle bölgemizde ekiliş ve üretimi bakımından lider konumda olduğumuz buğday ve arpa ülkemiz için stratejik ürünlerin başında yer almaktadır.

Tarımsal üretimde en önemli faktör topraktır. Tarım arazilerinin genişletilmesi çok mümkün olmadığından, üretimin arttırılması ancak verimlerin artırılması hasat ve depo kayıplarının en aza indirilmesi ile sağlanabilmektedir.

Bütün ürünlerde olduğu gibi özelliklede hububatta hasat büyük önem taşımaktadır. İlimizde hububatın büyük çoğunluğu biçerdöverle hasat edilmektedir. Biçerdöverle hasatta teknik bilgi eksikliğinden kaynaklanan hasarlar meydana gelmekte ve bu nedenle büyük oranda dane kayıpları meydana gelmektedir.

Bizler Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bu kayıpların yaşanmaması, aile ve ülke ekonomisinin zarar görmemesi için İl ve İlçe Müdürlüklerimizde kurulan ekiplerimizle sürekli sahalardayız. Bu konuda Muhtarlarımıza da görev düşmektedir. Onlar hasat dönemi boyunca üreticilerimizin mağdur olmamaları için bölgelerine gelen biçerdöver sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme yapmalıdır.  Ayrıca tebliğde belirtilen hususlara aykırı hareket eden ve dane kaybına sebep olan biçerdöver sahiplerini en yakın İl /İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir.

Hububat hasadından sonra kalan anız artıklarının toprağa kazandırılması da çok önemli bir husustur. Bu nedenle çiftçilerimize anız yakmanın yasak olduğunu da hatırlatarak, "Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için hasat sonrası anız yakılmayarak toprağa kazandırılmasını özellikle tavsiye ediyoruz.

Yaşamış olduğumuz Pandemi bize bir şey öğretti; Gıda fiyatından çok daha değerli bir şey vardır o da Gıdanın kendisidir. Bu dünyada arz sıkıntısı yaşanan her alanda herkes bunu net bir şekilde gördü, hissetti ve yaşadı. Ama Gıda alanında arz sıkıntısının olmasının başka şeylerle karşılaştırılamayacak kadar kıymetli ve ehemmiyetli olduğunu anladık. Dolayısıyla ürünün varlığı fiyatının önüne geçmiştir ve bu çerçevede bizim çiftçilerimiz Ülkemiz için kritik olan bu sezonda hiçbir şekilde tarlaları boş bırakmayarak ekilebilecek ne varsa şükürler olsun Türkiye'nin her tarafında ektiler. Ülkemiz için ürettiler.

Bugün İlimiz Karatay İlçesi Ovakavağı Mahallesinde hasadı yapılan arpayı yerinde inceleyerek çiftçimizin hasat sevincine ortak olacağız. Ürünlerin üretilmesi kadar hasadının ve pazarlaması da büyük önem taşımakta olup, bu sezon Toprak Mahsulleri Ofisimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ve çiftçilerimizin memnuniyetle karşıladığı fiyatlar üzerinden hububat alımı yapacak.

İlimizde, 2022 yılı üretim sezonu için yaklaşık 6.223.000 dekar alanda buğday ve 3.613.000 dekar alanda arpa ekimi yapılmıştır. Uzun yıllar ortalaması civarında bir rekolte beklediğimiz bu 2022 yılı hasat sezonunun tüm üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diler; üreten, üretilene değer katan, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm çiftçilerimizin bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmesini temenni ediyorum. Bakanlığımız, İl ve İlçe Müdürlüklerimizle birlikte üreticilerimizin her zaman yanında olmaya, üretimin her aşamasında destek vermeye devam ediyoruz dedi.

Hasat programına Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali ERGİN'in yanısıra Karatay İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erdem GEZGİN, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Niyazi Emrah ÇEREZ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Haydar KURT, teknik personeller ve üreticilerimiz iştirak etti.