T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARIMIZIN EKİMİ YAYGINLAŞTIRILIYOR

Yayın Tarihi : 28.07.2022

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Kadınhanı Ziraat Odası Başkanlığının birlikte yürüttüğü proje kapsamında Enstitü Müdürlüğünce geliştirilen, kuraklığa dayanıklı, Şehzade ve Taner ekmeklik buğday çeşitlerinin tanıtımının yapıldığı tarla günü gerçekleştirilmiştir.

Tarla gününde Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali ERGİN, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih ÖZDEMİR, Kadınhanı Ziraat Odası Başkan Vekili Hüseyin BÜYÜKKARAKURT, İlçe ve Şube Müdürleri, Bakanlık Temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi yetkilileri, teknik elemanlar ve üreticiler katılmışlardır.

Açılış konuşmasını yapan Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Haydar KURT; Yerli ve Milli tohumların öneminden ayrıca Taner ve Şehzade çeşitlerinin demonstrasyon parsellerinde uygulanan tarımsal faaliyetlerden bahsetmiştir.

Kadınhanı Ziraat Odası Başkan Vekili Hüseyin BÜYÜKKARAKURT konuşmasında yeli ve milli çeşitlerin öneminden bahsetmiş ve herkese hayırlı olması temennilerinde bulunmuştur.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih ÖZDEMİR konuşmasında kuraklığa dayanıklı Taner ve Şehzade ekmeklik buğday çeşitlerinin özelliklerinden bahsetmiştir. Taner ve Şehzade ekmeklik buğday çeşitlerinin verim özellikleri ile teknik konularda bilgiler vermiştir. Neredeyse 17 yıllık bir emeği görüyorsunuz diyen Fatih ÖZDEMİR özellikle kurak koşullarda alınan verimin göz doldurduğunu ayrıca yerli ve milli buğdaylarımızın yaygınlaştırılması hususunda da herkese iş düştüğünü vurgulamıştır.

Son olarak Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali ERGİN konuşmasını gerçekleştirmiştir. Ali ERGİN; Türkiye'nin, kıtaları birbirine bağlayan stratejik konumu ve tarımsal potansiyelinin büyük önem taşıdığını, tarımsal üretimin ve gıda arzının devamlılığı için tarımın her sektörüne destek verdiklerini ve sürdürülebilirliğin sağlanmaya çalışıldığını söylemiştir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinde tohumculuk sektörünün de önemli bir payının olduğunu, Tohumculuk sektöründe dışa bağlı olmayan ülkelerin tarımsal üretim ve gıda arzında problem yaşamadığını, İlimizin tohumculuk sektöründe Türkiye'de birinci sırada olduğunu, hızla gelişen tohumculuk sektörü ile yerli ve milli çeşitlerin ıslahı ve sahada ekiliş oranları da arttığını, bu artışta en büyük payın Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı araştırma enstitüleri ve özel sektör kuruluşlarına ait olduğunu belirtmiştir. ERGİN, kuraklığa dayanıklı Taner ve Şehzade ekmeklik buğday çeşitlerinin, kuraklığın ve iklim değişikliğinin etkilerinin fazlaca gözlemlendiği bölgemiz için son yıllarda ıslah edilmiş çok önemli çeşitler olduğunu, tarımsal üretimin, gıda arzı ve güvenliğinin devamlılığı için kurumunun tüm imkânları ile faaliyet gösterdiğini söyleyerek konuşmasını tamamlamıştır.

Tarla günü etkinliği kuraklığa dayanıklı Şehzade ve Taner ekmeklik buğday çeşitlerinin parsel başında Enstitü Müdürlüğünce katılımcılara tanıtılması ve biçerdöver ile hasat edilmesinin ardından tamamlanmıştır.