Bozkır İlçemiz Üçpınar mahallesinde Bozkır İlçe Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan projeden faydalanarak çilek üretimine başlayan kadın çiftçimiz ürün hasadına başladı. İlçe Müdürlüğünün teşviki ile başladığı çilek üretimine girdiği için memnuniyetini dile getiren üreticimiz gençlerin bu tip hibe ve desteklerden faydalanması gerektiğini dile getirdi.
İstanbul'da 40 yıla yakın mimarlık yaptıktan sonra emekli olarak baba ocağına geri döndüğünü, Bozkır İlçe Müdürlüğünce hazırlanan proje ve KOP desteği ile 10 dönümlük arazisinde çilek üretimine başladığını, çileği daha önce tarlada hiç görmediğini dile getiren kadın üreticimiz Emine BÜLÜÇ, kadın çiftçilerimize istihdam sağlamaya ve örnek olmaya devam ediyor.
Özellikle gençlere seslenen Emine Ablamız Bakanlığımızın desteklerinden faydalanmaya dikkat çekiyor, çalışın ve üretin diyor.
Bizler de İl Müdürümüz Duran SEÇEN başkanlığında, Emine BÜLÜÇ'ü ziyaret ettik. Çilekten, mimarlıktan, üretimden başladık ve çok hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Sonrasında İl Müdürümüz İlçemize ve kadın çiftçilerimize verdiği önem ve desteklerinden dolayı kendisine plaket takdim ederek misafirperverliği için teşekkür etti.
Buradan tüm kadın çiftçilerimizi selamlıyor, bereketli ve güzel bir üretim sezonu diliyoruz.
Çilek, doğaya uyumlu, meyveleri gıda ve sağlık açısından değerli olan mineraller, vitaminler, fenolik bileşikler ve organik asitlerce zengin olmakla birlikte pazarlama imkânlarının geniş olması, küçük aile işletmeleri için birim alandan yüksek gelir sağlaması, kullanım alanlarının yaygın olması itibari ile yetiştiriciliği her geçen gün yaygınlaşan bir üründür. Ülkemizde tarımı yapılan üzümsü meyveler içerisinde önemli bir yeri olan çilek, kolay çoğaltılabilmesi, kısa sürede meyveye yatması, diğer meyve bahçelerinde ara ziraat bitkisi olarak değerlendirilmesi gibi yetiştiricilik açısından önemli avantajlara sahiptir.
TÜİK 2023 yılı verilerine göre, çileğin ülke genelindeki ekim alanı 219.835 dekar olup Konya bu alanın %13'lük kısmını kapsamaktadır. İlimiz Türkiye çilek üretiminde, Mersin İlimizden sonra 2. sırada yer almakla beraber çilek yetiştiriciliğinin son üç yıl kayıtları incelendiğinde İl/İlçe proje uygulamaları sayesinde ekim alanımız %52, üretim miktarımız ise %31 oranında artış göstermiştir.
İlimizde Seydişehir, Hüyük, Doğanhisar, Akşehir, Derebucak, Derbent ve Beyşehir İlçelerimizde çilek yetiştiriciliği yapılmakta olup, Hüyük bu konuda oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Hüyük İlçemizde yetiştirilen kendine has tadı ve aromasıyla ün salan Hüyük Çileği, 13.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak ismini taçlandırmış ve bölgesel anlamda kırsal kalkınma ile gelişmeye güzel bir örnek teşkil ederek almış olduğu coğrafi işaret ile katma değerini de arttırmıştır. Yürütülen projelerle Bozkır ilçemizde de çilek üretimine yönelik önemli adımlar atılmıştır.