Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü tarafından İlçe Müdürlükleri ile online olarak "Kurban Hizmetleri İstişare Toplantısı" yapıldı. Toplantıya İl Müdürümüz Ali ERGİN, İl Müdür Yardımcısı Orhan TAT, İl Müdür Yardımcısı Esat ALTUNTAŞ, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü İsa KAPLAN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim TÖKE ve İlçe Müdürleri katılım sağladı.
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle İl Müdürümüz Ali ERGİN konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı.
Tüm Dünya'da etkisi görülen Covid-19 salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına hayatın her alanına yönelik tedbirler Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda alınmakta ve uygulanmaktadır.
İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde faaliyetlerin sürdürülmesi sağlanmaktadır.
Bu çerçevede, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle gerek hayvan satış gerekse kurban kesim yerlerinde alınacak tedbirler önceki yıllarda alınan tedbirlere göre üzerinde daha da titizlikle durulması gereken bir konumdadır. Müdürlüğümüz olarak üzerimize düşen görevler bu bağlamda çok önemli, birçok noktada üç boyutlu düşünülmesi ve hareket edilmesi gerekmektedir. Kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri ve medya tarafından dikkatli bir şekilde takip edilen Kurban Bayramı yaşanılan pandemi ile çok daha farklı bir şekilde ilgi odağı olacağını ve takibin yoğun olacağını öngörmekteyiz. Bu sebeple üzerimize düşen görev ve sorumluluk bir kat daha artmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunca "Kurban Bayramı ve Öncesinde Hayvan Satış Yerlerine Yönelik Alınması Gereken Önlemler" belirlenmiş; bu kuralları titizlikle riayet edilmesi, uygulanması ve özellikle kontrol mekanizmasını üst noktada olması önemlidir.
Belirlenen kuralları bildiğiniz üzere şu şekildedir;
- İl ve İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinin günlük kesim kapasitesi bilgisi çeşitli iletişim kanalları kullanılarak kamuoyuna duyurulacaktır. Burada özellikle yerel medyayı ve Müdürlüğünüze ait sosyal medya hesaplarınızla kamuoyunu defaten bilgilendirmeniz gerekmektedir.
- Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerlerin işletmecileri/sorumluları kurban kesilecek her bir gün için oluşturacakları randevulu kesim bilgisini içeren listeyi kurban kesim yerinin girişinde ve görülebilecek şekilde asacaktır. Ayrıca kurban kesim yerlerinin işletmecileri/sorumluları tarafından her bir kişinin kurban kesim saatine ilişkin randevu bilgisi kurban kesim yerinden hizmet alacaklara SMS yoluyla bildirilecektir. Randevu sistemi kamuoyuna özellikle çok iyi anlatılmalı bilgilendirmeler yapılmalıdır.
Kesim işlemlerinin Bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirler alınacaktır. Kesim yerlerinde kesim yaptırmak isteyen kişilerin talepleri mümkün olduğunca Bayramın üç gününe eşit sayıda randevu verilecek şekilde planlanacaktır. Kurban kesim yerlerinin işletmecileri/sorumluları 30 Temmuz 2020 Arefe günü Kurban Bayramının birinci günü için oluşturulan randevu bilgisini; 31 Temmuz 2020 tarihinde Bayramın ikinci günü için oluşturulan randevu bilgisini; 1 Ağustos 2020 tarihinde bayramın üçüncü günü için oluşturulan randevu bilgisini İl/İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonuna bildirecektir. Randevu sistemi ile gönderilen bilgiler titizlikle takip edilecek, listelerin eşit bir şekilde ve yoğunluğa neden olmayacak şekilde düzenlenmesine azami dikkat edilecektir.
Kesim yerlerine gelecek kişi sayısının mümkün olduğunca az olmasını sağlamak amacı ile hisse sahipleri dışında kimsenin kurban kesim yerlerine gitmemesi teşvik edilecektir. Büyükbaş kurban kesecek hisse sahiplerinden bir kişinin hissedarlılardan vekalet alarak kesim yerine gitmesi yoğunluğu önleme açısından daha uygun olacaktır. Burada kamuoyuna özellikle kesim sırasında sadece bir hissedarın olması gerektiği vurgusu yapılmalıdır. Ayrıca kontrollerimizi bu noktada sıklaştırılmalıdır.
Kurban sahiplerinin kurban kesim yerlerinde bir arada bulunarak parçalama işlemi yapmasına müsaade edilmeyecektir. Kurban sahipleri tarafından kurban parçalanacaksa en fazla üç kişinin maske ve 1,5 metrelik mesafe kurallarına uyarak parçalama işlemini yapmasına müsaade edilecektir. Kurban sadece 4 parça olarak parçalanacak daha fazla parçalanmasına izin verilmeyecek ve bu konularda gerekli kontroller sağlanmalıdır.
- Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerler dışında çevre ve görüntü kirliliğine neden olacak şekilde yol kenarları, park ve bahçeler, dere yatakları gibi yerlerde kurban kesilmesine kesinlikle müsaade edilmeyecektir.
Bu bağlamda İlçenizde özellikle yapmanız gerekenler;
- İl ve İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kuralları uygulayabilmek için Kaymakamlıklar aracılığıyla ve İlçe Komisyonlarını da devreye sokarak özellikle Kollu Kuvvetlerin ve Belediye ekipleriyle beraber Kurban Bayramı süresince koordineli bir şekilde çalışma planı oluşturma ve biz zati uygulamaya çalışmak.
Randevu sistemi ile gönderilen bilgiler titizlikle takip edilecek, listelerin eşit bir şekilde ve yoğunluğa neden olmayacak şekilde düzenlenmesine azami dikkat edilecektir. Özellikle kesim sırasında sadece bir hissedarın olması gerektiği vurgusu yapılmalıdır. Ayrıca kontrollerimizi bu noktada sıklaştırılmalıdır.
Kurban sadece 4 parça olarak parçalanacak daha fazla parçalanmasına izin verilmeyecek ve bu konularda gerekli kontroller sağlanmalıdır.
- Kurban Bayramında tüm kontrollerin yapıldığı medya ve sosyal medya ile paylaşılarak kontrollerin titizlikle riayet edildiği şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.
Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaşını https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresinden veya ''HaySag'' isimli mobil uygulamayı cep telefonuna indirerek küpe numarasını sorgulayabilecekleri noktasında kamuoyu bilgilendirilmelidir.
Ayrıca Diyanet İşleri başkanlığında Kurban Komisyon kurulunun belirleyecek olduğu hayvan satış ve kesim yerleri ile 31 İlçe Müdürlüğümüzce belirlenecek nöbetçi Resmi Veteriner Hekimler ve Gıda Kontrolörlerimiz defaten kurum internet sayfalarından ve sosyal medya aracılığıyla bildirilecektir.
Son olarak da Kurban Bayramı sonunda Bakanlığımızca istenen Kurban Hayvan sayılarının analitik düşünülerek; ilçenizdeki hayvan sayısı, nüfus, sosyo-ekonomik durum ve kurban ibadetini ifa edecek vatandaş ve hane sayıları ile uyumlu bir şekilde analiz edilerek bildirilmesi gerçekçi sayılara ulaşılmasında ve Bakanlığımızın doğru bilgilendirmesi noktasında önem arz etmektedir.