Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KONYA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    KÜPE SORGULAMA
    EBYS EVRAK DOĞRULAMA
  • PROJELER
    YÜRÜTÜLEN PROJELER
  • YAYINLAR
    KAMU HİZMET STANDARTLARI
    TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
    KONYA'DA TARIM VE YAŞAM
    İÇ KONTROL SİSTEMİ
    TOHUMLUK BAYİ LİSTESİ
    TOHUM ÜRETİCİ LİSTESİ
  • BASIN
    İDDİALAR VE GERÇEKLER
    SORULARLA TARIMSAL ÜRETİM PALANLAMASI-YENİ DESTEKLEME MODELİ
    TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKonya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Çölyak Hastalarına Müjde! Konya’da Karabuğday Yetiştiriciliği Yaygınlaştırılıyor.

Ülkemizde tarımı yapılmayan karabuğday dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmektedir. 1055.000 ha alanla Çin en çok karabuğday üreten ülke durumundadır.

Karabuğdayın tahıllarla hiçbir akrabalık bağlantısı yoktur. Tahıllar gremineae familyasından olup karabuğday ise polygonaceceae familyasından tek yıllık bir bitkidir. Karabuğday farklı yüksekliklerde ( 0- 4200 ) yetişebilmektedir. Toprak bakımından fazla seçici olmasa da hafif kumlu ve drenaj iyi olan topraklarda daha iyi gelişmektedir. Geniş yapraklı bir bitki olan karabuğdayın salkım oluşturan çiçekleri beyaz ve pembe renklidir. Arılar için cazibe kaynağı olan karabuğday çiçekleri, birçok ülkede nektar kaynağı olarak kullanılır. 1 ha' lık alan 2,5 kovanı destekler ve bir sezonda 175 kg' a bal üretilebilir. Aynı zamanda arılar, karabuğdayın tane verimini de artırır.

Arıların ve toprağın dostu olan karabuğday, gluten içermediğinden dolayı da çölyak hastalarının önemli bir besin kaynağıdır.

Çölyak hastalığı; bağırsaklardaki sindirimi sağlayan yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Çölyak hastası olan kişiler buğdayda arpada çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir. Tedavileri mümkün olmayan bu hastalar hayatlarını ancak diyetle devam ettirmektedirler. Bu hastalar gulutensiz gıdalar tüketmek zorundalar.  Glütensiz olan karabuğdayı, çölyak hastaları pilav, pasta, ekmek v.b. şeklinde rahatlıkla tüketebilirler.

Tükettiğimiz bazı tahıllara ( Kahverengi prinç, buğday unu, mısır ) göre karabuğday,  protein, vitamin ve aminoasitlerce daha zengindir. Dolayısıyla da sağlıklı insanlar içinde önemli bir besin kaynağıdır. Sağlıklı yaşam için gerekli gıda olarak kabul edilmekte ve bazı ülkelerde tüketimi teşvik edilmektedir. Örneğin yılda 100 bin ton karabuğday tüketen Japonya' da üretim tüketimi karşılamayıp açık ithalat yoluyla karşılanmaktadır.

Türkiye'de yaklaşık 300 bin çölyak hastası olduğu belirtilmektedir. Bu kadar kişinin glutensiz ürün ile beslenmesi gerekmektedir. İşte ülkemizdeki bu ihtiyaca cevap vermek amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz Karabuğday yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla "Organik Karabuğday Yetiştiriciliği Projesini" başlatıyoruz. Bu proje kapsamında 300 kg karabuğday tohumu Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü' den alındı. Karabuğday yetiştiriciliği Meram, Güneysnır ve Akören ilçelerimizde üç mahallede 60 da alanda yetiştirilecek.

Karabuğdayın ekiliş alanının her geçen yıl artması için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Çölyak hastaları glütensiz gıdalarla beslenmek zorundadırlar. Karabuğday yetiştiriciliğinin ülkemizde az olması ve açığın ithal edilerek sağlanması sebebiyle de fiyatların yüksek olması alım gücü düşük hastalar için problem teşkil etmektedir. Organik karabuğday yetiştiriciliğinin artmasıyla Çölyak hastaları ucuz ve güvenilir besin kaynağına ulaşmış olacaklardır.  Aynı zamanda çiftçilerimiz açısından da gelir sağlayan alternatif bir ürün olacaktır. 

İLETİŞİM

    Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Konevi Mahallesi Larende Caddesi No :14 Meram / KONYA DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ IBAN:TR60 0001 0001 6836 9947 1750 01 KEP_ADRESİ: tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr Twitter: https://twitter.com/konyailtarim

  • Telefon : 0332 322 34 60 (4 Hat)

  • Faks : 0332 322 43 15

  • E-Posta : konya@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI